Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Spencer"

Filmska psihoanaliza koja portretira princezu Dianu kao depresivnu ženu

LMKMEDIA
17.12.2021.
u 11:39

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić.

Kraljevske obitelji, a pogotovo Windsorovi, oduvijek su zanimljive plebsu. Opčinjenost cijeloga svijeta kraljevskom obitelji i romantiziranje njezina postojanja, ali i nestrpljivost oko nekog sočnog detalja koji će napuniti stupce žutoga tiska, fenomen je koji samo jača kako se koji igrani, dokumentaristički, publicistički ili beletristički uradak pojavljuje. Recimo, “Kraljica” iz 2006. s Helen Mirren, HBO-ova serija “Kruna”, pa čak i najgledaniji intervju ove godine u svijetu koji je taj fenomen dodatno učvrstio. Riječ je, jasno, o razgovoru Meghan i Harryja s Oprom Winfrey. Naravno da je tada bila spomenuta i princeza Diana, čije je ime aktualno i intrigantno i dvadesetak godina nakon njezine smrti. Stoga, odluka redatelja Pabla Larraína da u svom najnovijem ostvarenju portretira Lady Di pun je pogodak, barem ako se pita gledatelje koji će pohrliti u kina.

No, “Spencer” nije samo mamac za kino zbog osobe oko koje se radnja filma vrti. “Spencer” je pogodak u mnogočemu drugom, počevši od fenomenalne Kristen Stewart kojoj je pripala uloga kraljice srca.

Zatim, tu su prekrasni, očaravajući kostimi koji su zaista dostojni ikone stila kakva je bila Diana; pa komorno-napeta glazba, koja je ipak nekako umekšana toplim i nježnim bojama kojima je film obojen. Audiovizualni spoj je očito ono što je bila i Diana, tj. barem kako je ovdje prikazana – komorna, sumnjičava, tužna, depresivna, dezorijentirana, na rubu živčanog sloma iznutra, ali izvana puna ljubavi, blagosti, topline, posebice za Harryja i Williama.

Film portretira Dianu tijekom tri dana života s kraljevskom obitelji, i to za vrijeme božićnih blagdana u Sandringhamu. Prikazana je kao anksiozna osoba koja gubi tlo pod nogama, koju uništava bulimija, koja gubi zdrav razum, a sanja o slobodi, životu bez pravila koja govore doslovno koju će haljinu u kojem dijelu dana obući. Sanjala je o običnim stvarima koje su joj bile nedostižne i u tome leži njezina tragika. Larraínova Diana je stvarna Ibsenova Nora kojoj su život pod povećalom, pritisak javnosti i škljocanja objektiva na svaki njezin treptaj bili previše.

Iako je tek u rečenici ili dvije nekoga od dobronamjerne posluge (“Nisu oni baš loši.”) redatelj implicitno dao priliku da i druga (kraljevska) strana pokaže svoje lice zbog čega se klizi u jednostranost, “Spencer” zapravo može (pre)živjeti i samo s Dianom.

No, još dulje može živjeti ako se promatra kao svojevrsni nastavak redateljeve sjajne “Jackie”. Američka i engleska princeza postavljale su trendove, bile miljenice naroda, aktivne u humanitarnom radu... No, daleko su ti životi bili od “princeske ružičastosti”, a načini na koje oba ova filma donose propitkivanja o žalovanju, identitetu i majčinstvu naprosto tjeraju na pogađanje koja će iduća prva dama doći pod preciznosecirajuću palicu Pabla Larraína.

1. Spencer (Cinestar)

 

Drama, Velika Britanija, 117 min.
Režija: Pablo Larrain
Glumci: Kristen Stewart, Jack Farthing

2. Mala mama (Human Rights Watch)

U 72 minute s tako malo riječi reklo se toliko toga. Čarolija je to u kojoj djevojčica Nelly upoznaje svoju vršnjakinju za koju će se ispostaviti da joj je mama. Kroz fantastičnu priču iznesene su teme roditeljsko-dječjih odnosa, sjećanja, uspomene, ali i spoznaje koje produbljuju razumijevanje i povećavaju povezanost s roditeljima, kojima smo sličniji nego što nam se čini.

Drama, Francuska, 72 min.
Režija: Céline Sciamma
Glumci: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz

3. Vatrena noć (Netflix)

Većina muškaraca iz sela otišla je za poslom, a djeca su ostala s majkama. Život u zabačenom meksičkom selu otežavaju česti posjeti narkomafije, kojima otmica djevojčica nije nepoznanica. Očima triju djevojčica emotivno, ali i brutalno prikazano je kako izgleda djetinjstvo u kojem se mora prerano odrasti. Unatoč teškoj temi i mučnim šutnjama, ovo je vizualno predivan i jako dojmljiv film.

Drama, Meksiko, 110 min.
Režija: Tatiana Huezo
Glumci: Mayra Batalla, Alejandra Camacho

4. tick, tick...BOOM! (Netflix)

Jonathan Larson nalazi se na kraju 20-ih godina i ulazak u novo desetljeće shvaća kao važnu prekretnicu i presing glede karijere koju gradi kao autor mjuzikala na Broadwayu. Osim što je pjevna i razigrana priča o osobi koja je promijenila Broadway, a koju fenomenalno tumači Andrew Garfield, dirljiva je to priča i o životu devedesetih u kojima je AIDS pokosio mnogo života.

Mjuzikl, SAD, 115 min.
Režija: Lin-Manuel Miranda
Glumci: Andrew Garfield, Alexandra Shipp

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije