Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Ekonomske analize ubijenog oca Charlie Hebdoa na filmu

Program "Kratke slike" večeras besplatno prikazuje film "Ujak Bernard – kontralekcije iz ekonomije"
21. travnja 2016. u 12:23 1 komentara 108 prikaza
Bernard Maris
Pogledajte galeriju 1/2

Rijetke su ličnosti dovoljno zanimljive i snažne da bi ljudi išli u kino gledati njihove dugačke, nemontirane intervjue kao da gledaju najuzbudljiviji film. Jedan od njih bio je nedavno preminuli Steve Jobs, čiji je intervju snimljen sredinom devedesetih izronio iz arhiva prije par godina i postao prava mala atrakcija. Drugi je bio manje poznati Bernard Maris, ugledni francuski ekonomist, urednik i osnivač satiričnog časopisa Charlie Hebdo, u čijoj je redakciji ubijen tijekom terorističkog napada 2015. godine.

Marisa, poznatijeg po pseudonimu Ujak Bernard, kanadski je redatelj Richard Brouillette intervjuirao 8. ožujka 2000. godine u redakciji časopisa koja će za petnaest godina postati poprište krvavog napada. Nekoliko mjeseci nakon Bernardove smrti, Brouillette je iz svojeg arhiva izvukao integralnu snimku tog intervjua, pretvorivši je u film “Ujak Bernard – kontralekcije iz ekonomije” koji je odmah postao velik festivalski hit: među ostalim, igrao je u Rotterdamu, CPH:Doxu, Marseilleu... Večeras u 19.30 sati u MM centru Studentskog centra u Zagrebu film će imati ekskluzivnu hrvatsku kinoprojekciju u sklopu programa Kratke slike.

– Transparentna ekonomija ne funkcionira. Poput vampira koji umire na svjetlu, ekonomija traži sjenu u kojoj bi mogla djelovati. U tom smislu ona se ponaša kao religija: traži da vjerujete u nju bez propitivanja. Tržišni principi djelovanja bazirani su na pretpostavci da ne znamo što druga strana namjerava sa svojim, pa čak i vašim novcem – ustvrdio je Bernard na samom početku intervjua najavljujući smjer u kojem će ići njegovo elaborirano i na trenutke brutalno satirično dekonstruiranje svega što ne valja u današnjoj vladavini krupnog kapitala.

Od problema prekooceanskih poreznih oaza koji je upravo aktualiziran aferom Panamski dokumenti do političkih manipulacija brojem nezaposlenih i drugim državnim statistikama, 79 minuta gustog predavanja Ujaka Bernarda, isprekidanih tek povremenom potrebom za mijenjanjem 16 mm filmske vrpce na koju je intervju snimljen, u ovih petnaest godina nije nimalo zastarjelo.

Njegova osnovna postavka glasi da ekonomija uopće nije znanost, nego špekulantska rabota, dok je politiku slobodnog tržišta neuvijeno nazivao sranjem. Imajući na umu da nije riječ o mislima nekog frustriranog neznalice, nego uglednog sveučilišnog profesora ekonomije koji je svoju beskompromisnost platio životom, radi se o materijalu koji itekako zaslužuje pažnju. Ulaz na projekciju u MM centru je slobodan, a nakon filma je najavljena diskusija.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • bakulušić:

    Bernard Maris, "otac" Charlie Hebdoa, nije životom platio svoju beskompromisnost u vezi ekonomije, kako to proizlazi iz teksta, nego je svojim životom i tuđim životima platio svoju beskompromisnost u izrugivanju vjere i vjernika. Naletio je na ljude koji nisu imali ... prikaži još! smisla za njegove grube i glupe "šale". Skupo ga je koštao govor mržnje koji danas od milja nazivaju "sloboda govora".