Naslovnica Kultura Film

Dvojica Hrvata u finalu izbora za najbolji film Američke udruge producenata

Filmove su ocjenjivali poznati glumci i cijenjeni PGA producenti Kathy Bates, Danny DeVito, Michael Douglas, Chris Moore, Hawk Koch, Gary Lucchesi i Lori McCreary
12. rujna 2014. u 14:47 1 komentara 332 prikaza
Bobby Grubić i Neb Chupin
Pogledajte galeriju 1/2

Bobby Boško Grubić i Neb Chupin ušli su u završnicu izbora "Make your mark“ za najbolji kratki film američke udruge filmskih i televizijskih producenata, Producers Guild of America . Njihov šestominutni film "The Parting Shot“ našao se među 10 odabranih, od preko 500 prijavljenih filmova koje su ocjenjivali poznati glumci i cijenjeni PGA producenti Kathy Bates, Danny DeVito, Michael Douglas, Chris Moore, Hawk Koch, Gary Lucchesi i Lori McCreary.

Natjecanje je posebno zbog činjenice da su svi filmovi napisani, snimljeni i montirani u razdoblju od samo 52 sata. Producenti udruge PGA su birali teme koje su bile izravno vezane uz uratke producenta Saula Zaentza, u čijim je filmovima glavni motiv strast koja likove stavlja u sukob s vlastima, bilo da se radi o političkom kontekstu (Nepodnošljiva lakoća postojanja), kulturnom (Amadeus) ili institucionalnom kontekstu (Let iznad kukavičjeg gnijezda) ili je riječ o likovima koji posjeduju izvanredne sposobnosti ili karizmu te teže uzvišenome (Engleski pacijent).

Na tragu ovog zadatka snimljen je kratki film "The Parting shot“, čiju režiju i produkciju potpisuje hrvatski Emmyjevac Bobby Boško Grubić, autori scenarija su Michael Dorazio i Myriah Gould, a Neb Chupin je ko-producent i pojavljuje se kao jedan od glumaca, uz Emrhysa Coopera (Mamma Mia!), Tehminu Sunny (TV serija 24) i Ho-Kwana Tsea (Pirati s Kariba).

Ove je već drugi put da je Grubićev kratki film ušao u PGA 10 najboljih u zadnje tri godine. „Adrenalin i nespavanje kako bi u zadanom roku ispoštovali temu i snimili film daju posebnu dinamiku u produkciji. Posebno me veseli mogućnost promocije pred milijunskim auditorijem u sklopu oskarovskog televizijskog prijenosa 2015 Academy Awards®, što je potvrda kvalitete najboljeg filma u ovom natjecanju”, kaže Grubić koji se u SAD-u proslavio producirajući TV reklame.

„Puno znači kad tvoj film vide i dobro ocijene velika glumačka imena poput Kathy Bates, Dannyja DeVita i Michaela Douglasa. Iako sam se filmom tek nedavno počeo baviti profesionalno, pristupam mu ozbiljno jer i u tome želim dati svoj maksimum“, kaže Neb Chupin koji je hrvatskoj javnosti poznat kao vlasnik tvrtke Hermes International, koja stoji iza poznatog brenda Dida Boža.

Nakon ovog izbora među deset odabranih filmova, sljedeći korak PGA je izbor triju finalista koji će dobiti budžet i podršku da u Los Angelesu snime sasvim novi film s kojim će konkurirati za prvu nagradu. Uz novčanu nagradu, konačni pobjednik ovog natjecanja dobit će i ekskluzivnu promociju u sklopu televizijskog prijenosa dodjele Oscara 2015. godine.

Tri finalista bit će poznata krajem rujna.

>> Svećenikova djeca u Njemačkoj i Austriji zaradili 400 tisuća dolara

>> Ogrestine Projekcije na festivalu u Mađarskoj

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas