Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOMINACIJE ZA OSCARA

Clint Eastwood neočekivano ostao kratkih rukava

22.01.2009.
u 16:46

Nakon što su objavljene nominacije za 81. nagrade američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, analitičari su se dali na posao i već kruže brojne procjene o tome tko je prošao prema očekivanjima, tko je najviše podbacio, a tko je jednostavno ostao kratkih rukava.

Ove godine najkraći su rukavi veterana Clinta Eastwooda, čiji "Gran Torino" nije nominiran čak ni u kategorijama u kojima je bio "viđen" (a to su, pored scenarija, bile i sountrack i pjesma, koji je otpjevušio sam Eastwood). Jedinu nominaciju – onu glumačku za Angelinu Jolie – izvukao je Eastwoodov drugi film, "Zamjena".

Fincherova fantazija zasnovana na Francisu Scottu Fitzgeraldu, "Neobična priča o Benjaminu Buttonu", osvojila je najviše nominacija, čak 13 – uključujući i prvu glumačku nominaciju za Brada Pitta – ali ga je to po mišljenju većine postavilo u nezahvalan položaj najvećeg gubitnika, s velikim izgledima da od 13 mogućih osvoji samo jedan ili dva kipića, najvjerojatnije onaj za šminku.

Kategoriju najboljeg filma neki su kritičari već proglašavali "izborom ona četiri filma koje će 'Milijunaš s ulice' potući do nogu", te je jasno da će film Dannyja Boylea na dodjeli 22. veljače nekoliko nagrada i pokupiti; osim u glumačkim kategorijama, u kojima ga nigdje nema, za sve ostalo za što je nominiran šanse mu nisu male.

"Vitez tame" ostvario je rekordnu gledanost i zaradu, tako da bi to Akademija po običaju mogla nagraditi u brojnim tehničkim kategorijama zvuka, slike i efekata, ali ovaj put ima i adut za jednu od glavnih nagrada (sporedna muška uloga). Možda je ružno to reći, ali bez prerane smrti Heatha Ledgera teško bi njegova uloga Jokera privukla toliko pažnje da osvoji tu nagradu – premda je nesumnjivo zaslužuje.

Glumačke nominacije uglavnom su podijeljene među genijalnom postavom "Sumnje", koja je već kao kazališni komad na Broadwayu osvojila pregršt Tonyja i bila ovjenčana Pulitzerom. Hoće li kazališni uspjeh biti pretočen i u filmski? Film je prepun sjajnih glumaca i bar jedan kipić mogao bi otići na tu stranu - ako ne i više njih.

Pored pokojnog Legdera, kao najizgledniji glumački dobitnik spominjan je Mikey Rourke za svoj veličanstveni povratak na vrh u "Hrvaču", te su muške glumačke kategorije više manje ispunjene po očekivanjima. No, u ženskima je pravi kaos; glavna ženska uloga je možda i najneizvjesnija od svih ovogodišnnjih. Nakon što je nagrađena Zlatnim globusom za "Čitača" za sporednu žensku ulogu, za isti film Kate Winslet može osvojiti i Oscara ali u kategoriji glavne uloge; glavnu ulogu kojom je osvojila Globus, onu u "Putu oslobođenja", Oscar je ignorirao.

Pixarov "WALL-E" nije, kao što su neki očekivali, uvršten u izbor za najbolji film uopće, ali mu se pored Oscara za najbolji animirani smiješi još nekoliko nagrada: scenarij, glazba, zvuk i montaža zvuka... Čak je i kratki film "Presto" o mađioničaru i njegovom gladnom zecu, koji je u kinima bio prikazivan prije "WALL-E-ja", ušao u izbor za kratki crtić.


Članovi Akademije govore o odabiru filmova, načinu glasovanja, gledanju filmova

"Milk" je također nominiran u dosta kategorija, ali u većini njih netko drugi je "viđen" za nagradu; zlobnici kažu da, kad bi se dodjeljivali zlatni, srebrni i brončani Oscari, poput olimpijskim medalja, priča o Harveyu Milku donijela bi pregršt srebra, ali ovako su izgledi tog filma mnogo slabiji.

"Valcer s Bashirom" u kategoriji stranog filma i dokumentarac "Čovjek na žici" također imaju velike izgelde za nagradu, i iskaču ispred svoje konkurencije; kako tko točno stoji na kladionicama, i na koji bi s efilm isplatilo uložiti novac, čitajte na ovom mjestu na dan kad bude zaključeno glasanje.

Sve o Oscaru 2009. saznajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije