Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni potez

Bob Dylan prodao sve svoje pjesme za više od 300 milijuna dolara

Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL
09.12.2020.
u 12:37

Glazbena korporacija Universal Music kupila je kompletan katalog pjesama Boba Dylana. Tvrtka je navodno platila deveteroznamenkasti iznos za jednu od najvrednijih zbirki autorskih prava u povijesti glazbe.

Ugovor se odnosi na autorska prava više od 600 pjesama iz Dylanove karijere, uključujući "Blowin' In The Wind", "The Times They Are a-Changin'", "Like A Rolling Stone", "Lay Lady Lay" i "Forever Young", priopćio je Universal Music. 

Tvrtka nije objavila financijske pojedinosti kupnje 'prava na Dylana', ali Financial Times piše da se radi o "deveteroznamenkastom broju". The New York Times procijenio je da se radi o više od 300 milijuna dolara. 

"Ovo je najvažniji ugovor u glazbenom izdavaštvu u ovom stoljeću i jedan od najvažnijih u povijesti", tvrdi Universal. 

Dylan, čija karijera traje 60 godina, prodao je 125 milijuna nosača zvuka u svijetu. 

Njegove pjesme, među kojima su neke od najpopularnijih uopće, redovno se pojavljuju u filmovima i oglasima i desetljećima nakon što su objavljene. A usto ih često obrađuju i izvode drugi umjetnici što donosi goleme prihode od tantijema. 

Dylan je 2016. osvojio Nobelovu nagradu za književnost "za stvaranje novog poetskog izražaja u okviru velike američke glazbene tradicije". 

"Povlastica je i odgovornost raspolagati opusom jednog od najvećih kantautora svih vremena čija se kulturna vrijednost ne može precijeniti", rekla je Jody Gerson, izvršna direktorica Universal Musica. 

Dylan je u lipnju ove godine objavio svoj prvi album originalnih pjesama u osam godina. "Rough and Rowdy Ways" njegov je 39. studijski album, objavljen 58 godina nakon prvog.  Među deset pjesama je i 17-minutna balada o ubojstvu Johna F. Kennedyja. Časopis Rolling Stone napisao je da se radi o "apsolutnom klasiku".

Ključne riječi

Komentara 1

ML
mladaklada
22:27 09.12.2020.

Otkako je onako perfidno ocrnio Hrvate, za mene je umro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije