Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rovinjski finale

Avantgarde jazz festival ulazi u finale uz grammyjevce

avantgarde jazz festival
Foto: "
1/3
12.07.2012.
u 16:26

Organizatori su ove godine htjeli učiniti programski iskorak. I tako je došlo do suradnje s velikom fado pjevačicom Anom Mourom

Rovinjski Avantgarde Jazz Festival furioznim programima ulazi u svoju završnicu. U jedinstvenom ambijentu pomno njegovanog parka s bazenom između hotela Lone i Eden, prošloga vikenda brojna je publika mogla istinski uživati u dva stiliski potpuno različita programa. Prve večeri, u dvosatnoj je svirci, začinjenoj s čak tri bisa, mogao guštati svaki strastveni poklonik jazza. Jedinstveni američki trio The Bad Plus, čiji je jazz “lud i strastven kao žestoki punk”, kako je primijetio jedan kritičar, ekipa koja u svom muziciranju ruši sve konvencije, taj je status opravdala i rovinjskim nastupom. Izvodeći uglavnom svoje stvari, tek za kraj ostavili su rock obrade, po kojima su stekli svjetsku slavu i tako otišli s pozornice, ostavivši iza sebe koncert za pamćenje. A rovinjskom festivalu najbolju potvrdu prve riječi iz naslova – avantgarde!

Druga, pak, večer bila je nešto posve drugo. Organizatori su ove godine htjeli učiniti programski iskorak I tako je došlo do suradnje s jednom od najpoznatijih I najboljih pjevačica fada na svijetu. Ana Moura, mlada ali odavno svjetski eksponirana portugalska pjevačica, u tom je ambijentu bila pun pogodak. Njen osebujni fado, katkad tradicionalan, katkad “samo njen”, nekako živahan, veseliji, često je mamio publiku na pljesak I držanje ritma dlanovima.

Gitara s osam žica

Jedinstveni glas, zarazni osmjeh I sjajna glazbena izvedba prataćeg sastava, kud ćete više u noći posutoj zvijezdama.

I, kud ćete bolji uvod u samo finale ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala, u kojemu nas očekuju još tri programa. A sve je, podsjetimo, počelo početkom svibnja…

Ove subote u goste nam dolazi Kurt Elling, za kritiku jedan od najistaknutijih muških vokala našega doba, glazbenik koji već dugo ne silazi s trona najboljeg jazz pjevača po svim relevantnim svjetskim anketama. Elling je već gostovao u Hrvatskoj, a ovoga puta dolazi s virtuozom na gitarama sa sedam I osam žica Charlijem Hunterom, koji iza sebe ima 20-tak albuma, a surađivao je s umjetnicima poput Norah Jones, Mos Def, John Mayer…

Od Afrike do Brazila

Predstojeći jazz vikend u Rovinju zaključit će pijanist Omar Sosa, uz pratnju Afreecanos Quarteta.

Skladatelj, pijanist i vođa benda Omar Sosa prošao je glazbenu putanju koja odražava odiseju dijaspore na potezu od Kube do Afrike i Brazila, kao i selidbe iz središnje Amerike do zajednica afričkog porijekla u Ekvadoru, iz San Francisca i New Yorka do zapadne Europe i Mediterana. Vjeran svojim afrokubanskim izvorima, Sosa zagovara produhovljenu viziju beskompromisne umjetničke velikodušnosti koja obuhvaća «čovječanstvo u cjelini». Pet puta bio je nominiran za Grammy, dva puta na nagradu BBC World Music, a dobitnik je nagrade za životno djelo Smithsonian Associates.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije