Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Autobiografska priča iz srca Afrike koja će vam se dugo vrzmati po mislima

O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše izdavač i strip-entuzijast Marko Šunjić.
22. listopada 2020. u 13:24 0 komentara 430 prikaza

Kako je strip krajem prošlog stoljeća pojavom crtanih romana (graphic novel) postajao sve fokusiraniji na odraslu, ozbiljnu publiku, tako su se i teme kojim se bavio mijenjale, pa je tako došlo do eksplozije autobiografskih i ‘slice of life’ stripova koji su, zahvaljujući perjanicama žanra kao što su Maus, Perzepolis ili Svagdanja borba, postali jako popularni.

strip recenzije Tvrdokuhani kriminalistički noir strip iz mračnog srca zlatnog doba Hollywooda

‘Slice of life’ ili komadić života je pojam koji se odnosi na minimalističke priče bez čvrste radnje, koje se oslanjaju više na ugođaj, dojam i svakodnevni život, uglavnom izbjegavaju senzacionalizam i spektakl, a centar pozornosti stavljaju na uobičajene, pa naizgled čak i nebitne događaje koje svatko može doživjeti. Fibra je, uz već spomenute klasike, objavila i cijeli niz drugih važnih naslova ovog žanra koji je pomalo postao i Fibrin trademark, a Malaterre je najnoviji biser u toj našoj ogrlici.

Gabriel želi kupiti teren Malaterre, imanje koje su prije više od stotinu godina u samom srcu ekvatorijalne afričke prašume podigli njegovi preci. Njegov plan je: otići onamo, obnoviti ono što je nekoć bio ponos obitelji Lesaffre i jednog dana sve ostaviti djeci. Gabriel se ne razumije u iskorištavanje prašume i ne zna ništa o toj dalekoj zemlji. No ipak će sve riskirati, razoriti vlastiti brak, otputovati s dvoje starije djece, odvesti ih na prevaru daleko od majke i uzdrmati obiteljske temelje. Ako vam sve to izgleda krajnje nerazumno, ima još. Gabriel je okorjeli pušač i alkoholičar, lažljivi slatkorječivi mutikaša krajnje upitnih poslovnih sposobnosti, koji svojim riskantnim i nerazumnim potezima sam sebi kopa jamu. Autoritativna, kruta, egocentrična i samoljubiva osoba nesposobna voljeti, nesposobna pokazati ljubav. Nezainteresiran, odsutan, ćudljiv, prevrtljiv i proračunat roditelj koji se igra sa životima i sudbinom vlastite djece radi svojih prizemnih, suludih snova. A ipak…

Krešimir Nemec Hrvatski pisci neobično vole opisivati dekadentne muške likove sklone samoubojstvu

Pierre-Henry Gomont kaže da nije nacrtao ovaj strip kako bi sudio svome ocu, nego kako bi pokazao koliko su ga on i njegova braća ipak duboko i iskreno voljeli usprkos tome što je bio seronja. Priča je, doduše, ponešto fikcionalizirana i prilagođena dramskim potrebama, jer Pierre je živio u Tunisu, a ne u bogatim prašumama ekvatorijalne Afrike, ali srž je prenesena vjerodostojno i iskreno, uz nemalu dozu posipanja pepelom, pošto autor dio krivice za raspad obitelji preuzima na sebe i sestru, jer su dopustili da ih otac obrlati i povede sa sobom. Nadogradnju ionako zanimljivoj i emotivnoj priči daje izvanredan crtež, prljav, ekspresivan, vibrantan i živ, popraćen pametno odabranom i svrsishodnom paletom boja koja nije prisutna samo dekora radi, nego savršeno odražava podneblje, emocije i atmosferu svake pojedine scene. Osim toga, iako cijeli strip iz pozadine prati naratorov glas, autor ne pretjeruje s dugim i teškim opisima te blokovima teksta, nego pušta crtežu da se razmaše i ispriča svoje, postižući optimalan balans i tečnost u pripovijedanju slikom.

Tolstoj je davno napisao da su sve sretne obitelji nalik jedna drugoj, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način. Nesreća Gomontovih neće ući u vrhunce literature poput Ane Karenjine, ali dugo će vam se vrzmati po mislima i natjerati vas da postanete barem malo bolji čovjek nego što ste bili. Složit ćete se, to nikako nije mala stvar za jedan „običan strip“.

Malaterre

 | Autor : Fibra Foto: Fibra

Fibra

215 x 280 mm, Tvrdi uvez

192 stranica , 200 kn

Agatha Christie I nakon sto godina kultna autorica zarađuje milijune, a bolji su samo Shakespeare i Biblija

Jeremiah

 | Autor : Strip agent Foto: Strip agent

Sve je počelo sporadičnim sukobima koji su zatim prerasli u veće nemire, a uskoro je sve eskaliralo u veliki, pogubni, rasistički rat. Crnci i bijelci krenuli su jedni na druge i Sjedinjene Američke Države su konačno uništile same sebe. Zemlja je bačena tri stotine godina unatrag, a preostalih desetak milijuna ljudi nakon rata pokušava se organizirati kako bi preživjeli kaos i bezakonje koje je zavladalo. To je svijet u kojem se Jeremiah i njegov prijatelj Kurdy Malloy bore za opstanak.

Hermann Huppen je jedan od najslavnijih belgijskih strip-crtača koji se na početku karijere probio u prvu ligu crtajući serijale Comanche i Bernard Prince prema Gregovim scenarijima, a onda je 1977. stekao svjetsku slavu s Jeremiahom, svojim prvim samostalnim serijalom koji crta i dandanas. Jeremiah je neosporni klasik francuskog stripa, legendarni serijal koji se ističe kvalitetnim scenarijima i fenomenalnim crtežom, pogotovo u prvih petnaestak albuma. Kasnije je, neizbježno, došlo do određenog pada u scenariju, Hermann je promijenio stil prešavši na slikarsku tehniku direktnog kolora, ali majstor je uvijek majstor, i dalje je to dobar strip. Objavljeno je ukupno 38 epizoda, a Strip-agent je do sada objavio 11 integrala od po 3 epizode. Ako se dosad niste upoznali s njim, evo vam prave prilike za to!.

Strip-agent Integrali 8 - 11

212 x 282 mm, tvrdi uvez

144 stranice, 160 kn

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.