Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TRI KRUGA

Petrokemija će povećati temeljni kapital za 500 milijuna kuna

Petrokemija
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
20.05.2014.
u 17:41

Očekuje se da će kapital u najvećem iznosu upisati mirovinski fondovi

Na Skupštini Petrokemije donesena je odluka o povećanju temeljnog kapitala za 500 milijuna kuna, provest će se kroz tri kruga, a prednost će u prvom krugu imati postojeći dioničari. Kako se očekuje, kapital će upisati u najvećem iznosu mirovinski fondovi. Prema očekivanju, njihov bi udjel mogao biti oko 300 milijuna kuna.

Naime, zahtjevi koje su mirovinci  imali prema državi su više-manje ispunjeni ili se na njima radi. Primjerice, traženo smanjenje broja zaposlenih se počelo provoditi, pa je već oko 510 radnika iskazalo interes za odlazak uz otpremninu, nadalje, odluka o smanjenju broja članova Nadzornog odbora s devet na sedam, daje naznaku da se planira smanjiti utjecaj sindikata, a s Inom se pregovara o smanjenju cijene plina.

Prvotno je na Skupštini donesena odluka o smanjenju temeljnog kapitala sa 754,2 milijuna kuna na 133 milijuna, smanjenje nominalne vrijednosti dionice sa 170 na svega 30 kuna, a u cilju pokrića gubitaka. Dokapitalizacijom će se pak kapital povećati na oko 633 milijuna kuna po početnoj cijeni od 30 kuna za dionicu. Nakon objavljenog smanjenja nominalne cijene dionice i ona tržišna na Zagrebačkoj burzi pala je za čak 46 posto, na 36 kuna.

>> Dokapitalizacija u lipnju, inače je stečaj neizbježan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije