Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaniština knjiga

Josip Vaništa objavio novu knjigu tankoćutne memoarske proze

josip vaništa
arhivska slika
27.07.2010.
u 19:26

"Skizzenbuch 1932. - 2010., iza otvorenih vrata" naslov je netom objavljene knjige akademika i slikara Josipa Vanište koju je objavio Kratis. U memoarskoj knjizi Vaništa se ponovno prisjeća susreta s Krležom.

Iako pisac, publicist i prevoditelj Marko Grčić točno primjećuje da su u hrvatskoj kulturi rijetki slikari i kipari koji valjano pišu, u biranom društvu u kojem su Ljubo Babić, Ivan Meštrović, Zlatko Šulentić, Vanja Radauš, Ivan Večenaj, Željko Kipke ili pak Vlado Martek, slikar i crtač, akademik Josip Vaništa zauzima povlašteno mjesto. Ono je još dodatno učvršćeno knjigom “Skizzenbuch 1932. - 2010., iza otvorenih vrata” koju je netom objavio Kratis iz Svete Nedelje pod Grčićevom uredničkom paskom.

Pjesma u prozi

I kao što su korice knjige maksimalno samozatajne i ogoljele, takvo je i Vaništino pismo koje je već steklo brojne poklonike, jer “Skizzenbuch” nipošto nije prva slikareva memoarska knjiga. A riječ je o aristokratskoj prozi koja itekako uspješno koketira i s formom pjesme u prozi, ali je i tankoćutni artistički duboko proživljeni svjedok vremena.

Vaništa se i u ovoj knjizi prisjeća svoga amblematskog druženja s velikim piscem Miroslavom Krležom, koji je još za života postao najveći literarni mit ovih prostora.

– Nisam nikome sjedio od vremena Ljube Babića i Petra Dobrović, upamtite to! – citira Vaništa Krležu kojeg je portretirao 1970. godine za ediciju "Pet stoljeća hrvatske književnosti". I onda velemajstorski perom portretira i pisca i njegovu okolinu, ali i otkriva polemične Krležine stavove o Ujeviću, Račiću te Ivanu Goranu Kovačiću.

Oglodana rečenica

Vaništa piše škrto. Njegova je rečenica oglodana do kosti i u tome je njegova najveća prednost. I kada oslikava svoje slikarske suputnike od Lea Juneka, preko Miljenka Stančića do Marina Tartaglie, Vaništa je ponekad i surovo realističan i plastičan. Ne uljepšava stvarnost niti joj se udvara. Umjetnička istina mu je i kist i pero. S pokrićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije