Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o moratoriju na ovrhe

Vukšić: Nepravde neće biti ispravljene dok se ne ukine devizna klauzula

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/16
04.02.2015.
u 12:59

Milorad Pupovac predložio je stvaranje obveze da građani budu obaviješteni o rizicima koje nosi sklapanje određenih kreditnih ugovora, odnosno kreditnih aranžmana

SDSS-ov Milorad Pupovac saborsko je jutro započeo zahtjevom za stanku kako bi zatražio donošenje moratorija na ovrhe nad nekretninama građana koji su dizali kredite u ilegalnim RBA zadrugama. Predložio je Vladi, Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija da stvore obavezu da građani budu obaviješteni o rizicima koje nosi sklapanje određenih kreditnih ugovora, odnosno kreditnih aranžmana.

- Što banke nažalost nerijetko ne čine, a pogotovo ne čine ovakve zadruge ili ovakve. Time bi građani imali svijest koju vrstu rizika kad se upuštaju u kreditne aranžmane – kazao je Pupovac. Podsjetimo, moratorij na ove ovrhe tražio je i HDZ za vrijeme izglasavanja Zakona o potrošačkom kreditiranju kada se fiksirao tečaj švicarca na 6,39 kuna, no većina je taj zaključak odbacila, a i sam Pupovac je tada bio suzdržan.

- Vi znate da se Saboru ne može dozvoliti mana volje. Sabor je odlučivao o zaključcima koji su podneseni u skladu sa poslovničkom procedurom.Zato što je Sabor odlučivao o jednom zaključku i odbio ga možete biti nezadovoljni i imate pravo na nezadovoljstvo, ali to je svršena stvar koja se može ispraviti samo novom procedurom – objasnio je predsjednik Sabora Josip Leko Pupovcu. HDZ-ov Ivan Šuker najavio je da će njegova stranka isti zaključak o moratoriju predložiti i kod izglasavanja Zakona o kreditnim institucijama kojim će se tečaj švicarca fiksirati i za korisnike kredita koji imaju OPG-ove ili su obrtnici.

- Država ima sve poluge, da bez praktičkih izmjena bilo kojega zakona reagira, da pomogne blokiranim građanima kada je riječ o tim zadrugama – smatra Šuker. Nezavisni Branko Vukšić također je pitao zašto se ne dozvoli moratorij na ovrhe te upozorio je da je država svoje građane "pustila divljim zvijerima da padnu u škare onih za koje je policija utvrdila da su djelovali nelegalno".

- Oni koji imaju jedinu imovinu, stan ili kuću, ne smiju se zlovršiti, bez obzira gdje je uziman kredit i od koga. Nepravde neće biti ispravljene dok se ne ukine devizna klauzula. Ne možemo dopustiti kaubojštinu na tržištu kredita – tvrdi Vukšić. Laburistica Nansi Tireli podsjetila je kako je 2005. potpisan Memorandum o razumijevanju između HNB-a i Saveznog ministarstva financija RH i Agencije za nadzor financijskog tržišta Republike Austrije u vezi s međusobnom suradnjom u području nadzora poslovanja banaka. S tim se memorandumom, dodaje ona, može riješiti dio problema.

- Došlo je vrijeme da Vlada i HNB pokažu dobru volju da želimo napraviti sve što je u našoj moći da 20 tisuća građana shvati kako netko brine za njih – kaže Tireli. HDSSB-ov Krešimir Bubalo traži da se u dnevni red uvrste točke koje rješavaju pitanje problema građana vezanih za ovrhe, te rekao da od predsjednika Sabora očekuje da to napravi bez obzira dolazi li inicijativa od vladajućih ili oporbe. Problematizirao je i solemnizaciju ugovora o kreditu potpisanih s ilegalnim zadrugama kao i odgovornost javnih bilježnika za probleme u kojima se danas nalaze korisnici tih kredita.

- Gdje je odgovornost guvernera i gdje je njegova reakcija HNB-a na ono što se radilo godinama, a radilo se o kreditima koji su se, ne po zakonima HNB-a plasirali u RH – proziva Bubalo. Na koncu je Leko zaključio da bi od naloga kako riješiti problem bilo korisnije da zatraže informaciju o veličini problema i rješavanju.

>>Udruga Franak ministru Lalovcu: Protiv smo rješenja koja idu na teret poreznih obveznika

>>Telefonska sjednica Vlade: Tečaj 'švicarca' fiksiraju obrtnicima i OPG-ima

Komentara 2

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
15:38 04.02.2015.

Vukšić: Domoljubna pravda neće biti stvorena dok ne maznemo cijelu deviznu štednju Ljubljanske banke.

PI
pistaljka
15:11 04.02.2015.

Trla baba lan da joj prođe dan. Da je "Hrvatska banka" hrvatski nacionalni servis i da nije u rukama istih zločinačkih privatnih svjetskih mešetara, kao i sve ostale velike svjetske banke, do ovakvih pljački ne bi ni došlo. Onoga trenutka kada se prisililo mladu tek stvorenu Hrvatsku da otvori vrata zločinačkoj financijskoj mafiji, stvari su počele teći nizbrdo. Financijska mafija ne poznaje drugog načina nego prevariti, slagati i opljačkati, To je jedini put oni znaju. Sve proklamacije i pravila koja oni vama podastiru jesu samo zamagljivanje očiju. Oni će sigurno "poštovati" svoja pravila, ako drugog izbora nemaju; ali vjerujte mi, neće mjenjati ćud radi toga. Grčka tragedija je namjerno dugo pripremana od istih svjetskih mešetara. Mjere štednje Grcima, tako da ovaj 1% svjetske zločinačke elite može ukrasti i posljednji zalogaj nužan za preživljavanje. Njih ne zanimaju kamate koje im Grčka duguje, nego ih zanimaju zalihe nafte i plina koje su otkrivene u Grčkoj i žele punu kontrolu. Tako je i sa Hrvatskom. Budućnost samo može biti gora, ne bolja, sa ovakvim gospodarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije