Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Udruga Franak ministru Lalovcu: Protiv smo rješenja koja idu na teret poreznih obveznika

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.01.2015.
u 23:17

"Očekujemo da MFIN reagira na tvrdnje ekonomske struke da su banke kćeri i banke majke zarađivale nezakonite ekstra profite na tečajnim razlikama"

Udruga Franak danas je Ministarstvu financija uputila otvoreno pismo. Udruga koja se zaštitom prava potrošača usluga kreditnih i financijskih institucija u pismu između ostalog izražava nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana u krizi sa švicarcima te navodi kako neki njezini članovi tvrde da se neke banke ne pridržavaju Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Slijedom neadekvatnog komuniciranja s vaše strane prema Udruzi Franak s aspekta donošenja dugoročnih mjera. Ovim putem prenosimo naša zapažanja i zahtjeve uz očekivanje da se hitno povratno javite o svemu.

Prije svega izražavamo nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana, odnosno ne postojanje glasa oštećenih građana u vašim procesima.Naime, pored MFIN, HNB i predstavnike banaka (HUB), trebali bi biti i predstavnici udruge Franak.  Ovako nam ostaje samo iz medija iščitavati kako MFIN, HNB i banke u potpunosti ignoriraju naših 5 zahtjeva. Mislimo da je isključivanje oštećenih iz procesa dogovaranja krajnje neprihvatljivo te pasivno-agresivno ponašanje prema desecima tisuća ljudi.

Obzirom da su svi dosadašnji ministri, pomoćnici, zamjenici, guverneri i viceguverneri i drugi propustili uvidjeti dubinu problema zadnjih sedam godina, te obzirom da smo vam upravo mi prenijeli informacije i spoznaje do kojih su MFIN i HNB davno prije svojim radom trebale doći – držimo da smo meritoran i ravnopravan dionik u razgovoru te zahtijevamo od vas da nam omogućite sudjelovanje u procesima donošenju odluka. U protivnom sumnja da su započeti pregovori nepošteni će dalje biti time i neosporni te odgovornost na vašoj strani.

Očekujemo da MFIN reagira na tvrdnje ekonomske struke da su banke kćeri i banke majke zarađivale nezakonite ekstra profite na tečajnim razlikama te godinama osiromašivale građane ove države!  Ukoliko vam nije do sada jasno, inkriminirane banke su se valutnim pozicijama ne samo osigurale od gubitaka već stavile u poziciju neprimjerenog ekstra profita. Špekulativni rizik su prebacile na leđa građana, bez da im omoguće barem informaciju, kamoli upozorenje o tome.  Ove tvrdnje potvrđuju ne samo neovisne stručne analize već i sudske presude! Iz svega slijedi i pitanje zašto je regulator dozvolio kunske kredite s valutnom klauzulom CHF te zašto nije inzistirao na kreditiranju u samo EUR i kuni?  Nama je odgovor jasan - banke ne mogu imati ekstra profit kod EUR i kunskih kredita u slučaju tečajnih razlika.

Članovi udruge javljaju nam da se pojedine banke ne drže Zakona o potrošačkom kreditiranju te im obračunavaju anuitete po važećem tečaju umjesto tečaja 6,39. Navodno za anuitete s kojima građani kasne s plaćanjem obračunavaju isto tako po većem tečaju. Opet banke čitaju Zakone na svoj način i opet ste Vi kao zakonodavac dopustili rupe u Zakonu gdje se ograničili primjenu mjere samo za uplatu redovnog anuiteta, pa nas zanima kako ovo mislite ispraviti.

Retroaktivno izražavamo negodovanje zbog ranijih pregovora oko privremene mjere 6,39 gdje nas niste upozorili na postojanje određenih uvjeta (granica milijun kuna) u primjeni mjere 6,39. Upravo zato ste izigrali naše povjerenje. A slično smo doživjeli i od strane banaka kad smo s povjerenjem ulazili u financijske institucije, uvjereni da smo zaštićeni zakonodavnim okvirima i postojanjem HNB-a kao regulatora na tržištu. Nismo ni sanjali da ćemo doći u poziciju gdje su trenutno naši lihvarski ugovori jači od bilo kojeg zakona RH. Zato apeliramo da na budućim pregovorima prihvatite Udrugu Franak ravnopravno i na način da se trajno otkloni današnja nepoštena pozicija potrošača u odnosu na banke.

Udruga Franak svoje zahtjeve TEMELJI na pravnim i ekonomskim činjenicama. ODGOVORNOST za ovu situaciju u kojoj se nalaze dužnici u potpunosti imaju BANKE, HNB i Vlade RH koje nisu do sada htjele reagirati na upozoravanja o POKVARENIM proizvodima na tržištu. Naša kolektivna tužba je upravo taj temelj. Iz tih pravnih okvira mi ne želimo izlaziti. Upravo zato naši zahtjevi se odnose na SVE FIZIČKE osobe, za SVE kredite s valutnom klauzulom u CHF, te za slučaj kamatne stope za SVE kredite u kojima kamatne stope nisu bile zakonito ugovorene (jednostrana promjena kamatne stope od strane banaka).

Nama je neprihvatljiva bilo kakva socijalna i druga podjela u našem slučaju, jer građani plaćaju lihvarske kredite već više od 7 godina. Građani više ne mogu čekati pravosuđe jer mnogi od nas su već ostali bez svojih domova, a ta agonija se nastavlja iz dana u dan. Podatak od 17,38% nenaplativih kredita u CHF valuti dovoljno govori o samom lihvarskom i pokvarenom proizvodu. Postavlja se pitanje zašto Hrvatska ima rekordan postotak u EU. Zato jer su sve druge zemlje (Poljska, Mađarska, Austrija…) uvele mjere puno ranije nego Hrvatska. Vi ste donijeli 1. siječnja 2014. godine mjeru 3,23  za stambene kredite (CHF). Međutim mjere u drugim zemljama su bile više u korist građana (Poljska 1% kamata). Mjera 3,23 (zbog 42% povećanog tečaja) zapravo je samo neznatno smanjila opterećenje građana na prosječni anuitetna oko 30% veći od početnog anuiteta.

Još jednom ponavljamo da je Visoki trgovački sud UTVRDIO nezakonito poslovanje banaka, pa je neshvatljivo zašto se izbjegava trajno rješenje upravo na teret nepoštenih banaka.

Naglašavamo da se udruga Franak protivi rješenjima koje idu na teret državnog proračuna i poreznih obveznika! Nama je potrebno samo vratiti novce koji su nam banke uzele bez ijedne osnove stjecanja. Teret naših zahtjeva mora ići isključivo na HNB i na banke. Na taj način će se nezakoniti profit vratiti u optjecaj, a što će imati pozitivan utjecaj na potrošnju i rast BDP-a kao što analize potvrđuju.

Naši zahtjevi su sljedeći:

1. Uključiti formalno Udrugu Franak u radnu skupinu za donošenje dugoročnih mjera

2. Očitovati se oko 5 zahtjeva Udruge Franak

3. Angažirati nezavisne vanjske strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelja koji će istražiti tijek novca i sve okolnosti oko ovog problema (ako je dužnik npr. plaćao 1000,00 kn veći anuitet, gdje je ta razlika završila, u domaćim ili stranim bankama majkama, je li plaćen porez na dobit na takvu ekstra dobit ako je izašla van RH)

Informiramo vas da je udruga Franak odlučila produžiti vremenski rok za  prihvaćanje naših 5 zahtjeva do 28. ožujka. Do tada će Udruga Franak svaku subotu organizirati mirna okupljanja ispred banaka te paliti svijeće za sve one koji nisu više s nama zbog malignih i drugih teških oboljenja uslijed velikog stresa. I za one ljude koji su nažalost digli ruku na sebe uslijed nemogućnosti otplate lihvarskih kredita.

Zadnji dan, 28. ožujka Udruga će organizirati zadnje mirno okupljanje ispred Hrvatske narodne banke kao posljednje upozorenje. Ako se do tada ne donesu konkretne mjere u skladu sa našim zahtjevima, za moguće socijalne nemire morat ćete snositi odgovornost upravo Vi, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom te s predstavnicima svih 8 banaka.

Nadamo se da će se to izbjeći odgovornim pristupom rješavanja naših problema.

Građanima je dosta plaćanja tuđih pogreški!

U očekivanju vašeg skorog odgovora,

Udruga franak

Komentara 27

KE
kenedy
23:33 30.01.2015.

Bohacek je likom i djelom utjelovljenje samoga sotone...

MX
Mister X
23:50 30.01.2015.

. Angažirati nezavisne vanjske strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelja koji će istražiti tijek novca i sve okolnosti oko ovog problema; a naročito da se preispita tko je dozvolio ozakonio takve štetne ugovore i dopustio da godinama funkcioniraju odd strane RH. ??? Zašto nije osigurao dužnike klauzulom kojom se ograničava rast Franaka do jedne granice... nikakovoga problema nebi bilo Samo jedna jedina rečenica i broj ! Ja sumnjam predpostavljam zbog mita nisu to učinili što čine i poznaju bankari već preko 200 godina !!! Limit klazulu !

CR
crocro
08:42 31.01.2015.

Udrugo Franak. Bacili su vam kost da se glođete i razjedinite, da se razbijete u frakcije neistomišljenika i ako se to dogodi vi ste predmet manipulacije i samo jedan objekt u rješavanju problema "zakonitog lihvarenja" a nećete biti subjekt na kojem moraju ozbiljno računati. Kako će vas razbiti? Podijelili su rješenje problema po kategorijama a time su podijelili i vaše stavove. I ako se tako riješi slučaj "Franak", problem će ostati i dalje, a taj problem je nezakonita valuta u Hrvatskoj a to je FRANAK. Vaš uspjeh će biti potpun ako maknete FRANAK po kojem se obračunavaju rate kredita, jer franak je glavni problem, da nema franka ne bi bilo nikakvih pritužbi niti iz jedne kategorije dužnika. A zašto su nastale pritužbe, očaj i suicidi? Zato što dužnici npr. 7 godina otplaćuju kredit a glavnica im se vrtoglavo povećava. Vi će te imati uspjeh ako prisilite banke da franak konvertiraju u kunu ili u najgorem slučaju i to samo u kratkom prijelaznom razdoblju da se konvertira u euro i na kraju da se i taj euro u kratkom razdoblju konvertira u kunu. To se mora odnositi na sve dužnike a ne da ih raslojavaju jer svi ljudi pošteno otplaćuju svoje kredite, čak mu niti namjena nije važna, problem je "prijevara" i lihvarstvo, pa ne može se dogoditi da će tri generacije otplaćivati kredite svojih roditelja. Vi ne smijete popustiti i dužnicima banke moraju vratiti preplaćene iznose bez milosti, jer banke nemaju milosti prema dužnicima, pa vi ne smijete imati milosti niti prema bankama. Oni će vas raslojiti i posvađati, oni će naći rješenje kako njima odgovara a neće se riješiti glavni problem, franak. Ako on i dalje ostane, čak i oni koji bi sada mogli otplaćivati rate i oni dolaze na red nemogućnosti plaćanja samo zbog rizika franka. Franak je nezakonito sredstvo u Hrvatskoj i rizično i ako to pitanje ne riješite, vaša misija i postojanje je uzaludno. Želim vam puno uspjeha u radu i djelovanju u spašavanju na desetke tisuća prevarenih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije