Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef SDS-a

U Njemačkoj podignuta optužnica protiv Mustača za ubojstvo Đurekovića

Zdravko Mustač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
12.08.2014.
u 13:27

Viši sud u Münchenu još nije odlučio kada će početi suđenje Zdravku Mustaču

Njemačko Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je optužnicu protiv Zdravka Mustača zbog sumnje u pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine u Njemačkoj, priopćeno je danas.

U optužnici stoji da je Mustač od 1982. do listopada 1985. godine bio voditelj bivše jugoslavenske tajne službe SDS i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, vjerojatno u proljeće 1982. godine, naredio organiziranje i ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića. Nadalje se navodi kako je potom Perković stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubojstvo Đurekovića. Prates je razvio bliski kontakt sa Đurekovićem i zadobio njegovo povjerenje, navodi se nadalje. Prates je zasad nepoznatim osobama dao kopiju ključa garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao tiskaru, a one su ga 28. srpnja 1982. godine dočekale i ubile ga s nekoliko hitaca u glavu.

Navodi se kako je Hrvatska Mustača u travnju 2014. godine izručila Njemačkoj gdje je u pritvoru. To je već treća optužnica podignuta u Njemačkoj zbog ubojstva Đurekovića. Na sudu u Münchenu Krunoslav Prates u srpnju je osuđen na doživotni zatvor, a podignuta je i optužnica protiv Josipa Perkovića kojemu suđenje na Višem zemaljskom sudu u Münchenu počinje 13. listopada ove godine. Viši sud u Münchenu još nije odlučio kada će početi suđenje Zdravku Mustaču.   

>>Troškove obrane na suđenju bivšem udbašu u Njemačkoj snosit će SOA?

>>Odvjetnik Gizele Đureković: Želimo doznati što se dogodilo, zašto i tko je kriv

Komentara 31

ZA
zaboravi
13:45 12.08.2014.

Nisu nesposobni vec sto u Hrvatskoj vladi od pocetka samostalnosti ima u vecini komuniste i oni stite svoje.

CE
cenzura
13:37 12.08.2014.

Bravo Njemačka!!!! Konačno da netko sudi udbašima kad su ovi naši nesposobni to učiniti. Ili su nesposobni ili "pušu" ili su puhali u isti rog!

Avatar tituš
tituš
13:43 12.08.2014.

dignuta optužnica u Njemačkoj znači pravdu koja je spora i dostižna, iako ovog puta to ne će puno značiti obitelji koja je izgubila i muža i sina. Najmanje što bi trebali ova dvojica je izlajati sve ono što i kako su radili, kako funkcionirali, pa kada kažu da su Hrvati i domoljubi, neka prokažu ono što znaju i olakšaju Hrvatskoj lustraciju, a zločinačku državu i sustav koji je naveden čak i u Ustavu jednom zauvijek izbrisati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije