Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježba u Vinkovcima

Spašavali "utopljenike" u Bosutu i potopljeno plovilo

pokazna vježba u Vinkovcima
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/6
07.03.2015.
u 16:50

Načelnik Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je kako se ovom vježbom, osim podizanja razine opće spremnosti, željelo pokazati i opremu koja je nedavno kupljena specijalističkim timovima.

U središtu Vinkovaca danas je održana simulacijska pokazna vježba u kojoj su sudjelovali specijalistički timovi zaštite i spašavanja. Oni su pokazali svoja znanja i spremnost u vježbi vađenja utopljenika i potopljenoga plovila iz rijeke Bosut.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je kako se ovom vježbom, osim podizanja razine opće spremnosti, željelo pokazati i opremu koja je nedavno kupljena specijalističkim timovima.

– U vježbi su ronioci pokazali da u jednoj dosta brzoj akciji mogu pronaći utopljenike, a pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja da ih mogu izvući na obalu, rekao je Kelić koji najavljuje i nova ulaganja u opremanje županijskih specijalističkih timova zaštite i spašavanja ali i nastavak edukacije pripadnika timova. Podsjetio je kako je HGSS Vinkovci nedavno opremljena vrijednom opremom poput tzv . suhih odijela, kakva do sada ronioci nisu imali, tako da sada mogu sudjelovati u akcijama spašavanja i kada je temperatura vode na ništici. U isto vrijeme dodatno su opremljeni i timovi vatrogasaca i Crvenoga križa.

Opremljenost naših timova ja sada na dosta visokoj razini ali ipak i dalje još uvijek ne na onoj na kakvoj bi trebala biti. Opreme ćemo još nabavljati ali ono što je bitno je da užurbano radimo na stvaranju dostatnog broja timova koje želimo imati od Županje do Iloka, istakao je Kelić.

Zadovoljan viđenim je i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić koji je rekao kako se vježbom u Vinkovcima željelo pokazati uvježbanost, s jedne strane profesionalnih i žurnih službi poput policije, vatrogasaca i Zavoda za hitnu medicinu i, s druge strane, udruga građana od interesa za sustav zaštite i spašavanja kao što su kod nas HGSS, Klub podvodnih aktivnosti…

- Za intervencije u situaciji u kojoj je ugrožena manja cjelina te manji broj ljudi u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo dovoljno spremnih ekipa. Međutim, ako bi ugroženost bila velika, ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti županije ne bi bili dovoljni za sveobuhvatnu pomoć i zaštitu. U svakom slučaju imamo sposobnost odreagirati na svaki događaj i primiti pomoć drugih službi koje bi se uključile u sanaciju, rekao je Lovrić govoreći o pokaznoj vježbi. Dodao je i kako je Vukovarsko-srijemska županija prva od hrvatskih županija koja je krenula u opremanje timova zaštite i spašavanja po modelu da su gradovi i županija obvezni imati specijalističke timove iz čega proizlazi i obveza njihovog zajedničkog financiranja. 

>> HGSS Vinkovci dobio opremu vrijednu 80.000 kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije