Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imunološki zavod

Varga poništio odluke HALMED-a prije mjesec dana, informacija bila tajna do jučer

Lidija Jagarinec sindikalistica Imunološki zavod
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
26.03.2015.
u 09:00

Upravo oduzimanje dozvola Zavodu nanijelo je nemjerljivu štetu koja se procjenjuje na više od 50 milijuna kuna.

Iako je ministar zdravlja Siniša Varga prije mjesec dana poništio odluku Agencije za lijekove koja je Imunološkom Zavodu oduzela dozvolu za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka, HRT je jučer doznao tu informaciju. Ostaje nejasno zbog čega je ona objavljena tek jučer na dan kad su otvarane obvezujuće ponude za Imunološki Zavod. 

Upravo oduzimanje dozvola Zavodu nanijelo je nemjerljivu štetu koja se procjenjuje na više od 50 milijuna kuna.

Gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog sindikalistica Imunološkog Lidija Jagarinec (na fotografiji) izjavila je kako joj nije jasno zašto bivša uprava na čelu s Davorinom Gajnikom nije reagirala na gubitak dozvola i iskoristila pravne lijekove protiv odluka HALMED-a. Očito je da se pokušavalo pogodovati uvoznom lobiju, a uništiti vlastitu proizvodnju, istaknula je Jagrinec. Dodala je kako ne mogu zadovoljiti sve uvjete koji se traže, ali mogu zadovoljiti uvjete za proizvodnju kvalitenih i sterilnih cjepiva.

Odgovor na pitanje koje se nužno nameće - tko će odgovarati za ogromnu štetu nanesenu Imunološkom - sindikalistica nema.

Đuro Lubura iz Visia Croatice izjavio je kako smatra da gubitak dozvole nije slučajan. Nakon što smo izvršili dubinsku analizu mogu zaključiti da je do ove situacije dovela kombinacija neznanja i vrlo vjerojatni osobni interes. Određenim grupacijama u Hrvatskoj u interesu je bilo uništi Imunološki kako bi pojedinci trgovali lijekovima i krvnim pripravcima, a druge grupacije se obogatitle na račun intelektualnog kapaciteta kojeg su generacije radnika Imunološkog stvarale, ustvrdio je Lubura. Sve je napravljeno namjerno, a posebno zbog virusnih cjepiva.

Ti sojevi su u vlasništvu države - ne zna se tko bi ih održavao nakon privatizacije, izjavio je.

On smatra da je natječaj napravljen tako da odbije, a ne privuče investitore jer su zadani rokovi nedostižni. Visia Croatica jedina može spasiti Imunološki. Mi smo zapravo protiv privatizacije Imunološkog, ali u trenutku kad kad ga se Vlada odrekla morali smo nešto poduzeti, rekao je Lubura.

Komentara 13

Avatar mirica19
mirica19
09:20 26.03.2015.

Vlada se može sramiti svega što radi ovom narodu! Umjesto da ulažemo u ovakve tvrtke, i intenzivno radimo na otvarnju novih, mi opraštamo dugove i bavimo se tečajem valute koju su građani svijesno odabrali. Do kad više?!

ZA
zambezi
09:28 26.03.2015.

Pa scenarij dobro poznat narodu,uvjerili se vec u x firmi. Totalno obezvrijedi i unisti uspjesnu firmu,da ju se kao veliki spasitelj neko kupi za kunu.

Avatar Neron
Neron
09:30 26.03.2015.

Ja se načelno slažem da je država loš gospodar i vlasnik. Razlog tome nije samo logika koja mi govori da kao što se ja ne brinem za tuđe, tako se niti "upravitelj" državnog vlasništva neće brinuti za državno (barem ne kao za svoje). Praksa potvrđuje ovakav stav. No neupitno je da postoje stvari koji su od višeg interesa i za koje se ne pita koliko koštaju. Nikome zdravog razuma neće pasti na pamet privatizirati policiju, sudstvo... Osobno sam mišljenja da tu treba biti i Imunološki zavod. Tim više što je on i poslovao poprilično dobro. Čak i da je poslovanje imunološkog u debelom minusu i financijsko opterećenje - svejedno mi se čini da je nužan za hrvatsko društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije