Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anka mrak taritaš:

'Sanaciju poplavljenih kuća platit ćemo i s 200 mil. kn od legalizacije'

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.05.2014.
u 08:53

Minsitrica je pojasnila da će na poplavljenom području posla najviše biti kad se voda povuče

Prioritet na poplavljenim područjima je sanacija terena: uklanjanje mulja, koji je pun gnojiva, ulja i koječega, zatim micanje mrtvih životinja i njihovo spaljivanje u spalionicama, te sanitarno dovođenje u red poplavljenog prostora kako bi ekipe za procjene izašle na teren, kazala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš u emisiji  "U mreži prvog" Prvog programa Hrvatskog radija.

Minsitrica je pojasnila da će na poplavljenom području posla najviše biti kad se voda povuče, javlja HRT. Samo u Gunji potopljene su sve 1604 kuće, a koliko će koštati njihova obnova još se ne zna bez procjene.

- Dvjesto milijuna kuna prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje bit će namijenjeno sanaciji u poplavama uništenih obiteljskih kuća. Upravo je bila ideja prilikom organiziranja projekta legalizacije da svaka kuna plaćena za to ide natrag u prostor. Dogodile su se ove poplave i taj ćemo novac iskoristiti za sanaciju - poručila je Mrak-Taritaš i dodala da će se u svrhu obnove poplavljenih podruja aplicirati i za sredstva iz EU fondova.

Kazala je i da je za obilazak poplavljenog terena i procjenu nakon sanacije bude trebalo desetak dana.

- Da bi se uopće krenulo u obnovu neke kuće, tu istu kuću prvo treba isušiti, što će se činiti mehaničkim putem, a što traje oko tjedan dana. Slijede građevinski radovi. Nadam se da će obnova, barem dijela kuća na kojima su manje štete, biti gotova do zime - kaže ministrica.

>>Ministarstvo graditeljstva poslat će ekipe da pregledaju svaku kuću

Komentara 6

Avatar R2D2
R2D2
09:24 22.05.2014.

Imam jedan problem - ne znam zašto vam ne vjerujem.....? Zbog čega se ne traži pomoć iz EU?

HO
hordubal
09:36 22.05.2014.

zašto neće odgovarati oni koji primaju plaću da paze na vode i nasip?, zašto država troši novac koji je namijenjen za druge svrhe da ponovno ulupa u nešto što je već godinama plaćano? EU vjerojatno neće dati novac za poplave jer građani godinama plaćaju uređenje kanala, slivne i kakve ne sve vode, a novac otišao na plaće i čašćenja, država nije sposobna osigurati hranu i piće za 15000 ljudi 5 dana nakon poplava nego to građani moraju osiguravati, što bi tek bilo da je nastradalo 200 000 ljudi, i novinari umjesto da "razapnu" direktore i radnike voda smišalju tko će postaviti dramatičniji naslov?!, u slavoniji se nije dogodila katastrofa, katastrofa je bila za vrijeme rata, ovo je rezultat kontinuiranog nerada i nebrige, koji će se opet 2 puta platiti, jednom računima za vodu koji svaki mjesec stižu, drugi put za sanaciju imovine jer se razni načelnici, župani i ostali prema jadnim ljudima ponašaju kao prema životinjama, više halabuke ispadne kada mačku pregazi auto, nego kad je šutke dopušteno da ljudima propadne imovina koju su gradili cijeli život

NT
nije_to_samobor
09:37 22.05.2014.

Samo u komunističkoj hrvatskoj je moguće legalizirati nešto što je već i prije bilo legalno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije