Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Europske komisije:

Od 6 ekonomskih preporuka, Hrvatska nije u potpunosti ispunila niti jednu!

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 16:05

U izvješću se pohvalno govori o potezima prethodne Vlade koji su uveli institut osobnog stečaja i ojačali okvir za predstečajne nagodbe

– Nije bilo dodatnog napretka prema ispravljanju makroekonomskih neravnoteža – zaključuje Europska komisija u danas objavljenom izvješću o ekonomskom nadzoru Hrvatske.

– Kako su se približavali parlamentarni izbori, primjena reformi patila je od znatnih odgoda. Izbori su održani 8. studenog, a nova Vlada formirana je u siječnju. Neke od odlučujućih reformi stoga su još u pripremnoj fazi, a druge političke odluke stavljene su na čekanje – piše u izvješću koje ima ravno stotinu stranica.

Od šest specifičnih ekonomskih preporuka koje je EU dala Hrvatskoj 2015. godine, Hrvatska nije u potpunosti ispunila niti jednu, imala je samo “ograničeni napredak” u ispunjavanju njih pet, a nešto bolji “određeni napredak” u ispunjavanju jedne, one o jačanju okvira za predstečajne nagodbe i stečajeve.

U izvješću se pohvalno govori o potezima prethodne Vlade koja je uvela institut osobnog stečaja i ojačala okvir za predstečajne nagodbe. Pohvalno se naglašava i da “mjere podrške zapošljavanju mladih počinju davati rezultate”. No, Komisija zamjera Hrvatskoj to što “sveobuhvatna reforma javne uprave nije na vidiku”, a “obrazovni sustav i sustav socijalne skrbi i dalje pate od strukturnih slabosti”. Također, kritički se govori o zakonu o konverziji kredita u švicarskim francima. Tom mjerom “povećava se nepredvidivost poslovnog okruženja i stvara rizik od obeshrabrivanja stranih ulaganja”.

– Konverzija kredita denominiranih u CHF utjecat će na bankarski sektor i šire gospodarstvo. Konverzija će pogoditi profitabilnost banaka i njihovu kapitalnu osnovu: prema procjenama HNB-a gubici će iznositi oko 8 milijardi HRK, što otprilike odgovora trogodišnjoj dobiti banaka prije oporezivanja. Osim toga, opteretit će se hrvatske međunarodne pričuve, kao i javne financije jer će se gubici banaka odbijati od poreza, čime će se umanjiti prihodi države – zaključuje EK.

>> Orešković: Izgubili smo 4 godine, prijeti nam postupak korektivnih mjera

>> Napredak je slab, prošla je Vlada mogla učiniti više

Komentara 71

ŠO
Šokac1
16:20 26.02.2016.

Mislite, nesposobna i nekompetentna Milanovićeva vlada nije ispunila niti jednu preporuku Europskog povjerenstva. Koliko svi znamo, zahvaljujući komunističkim diverzijama, nova, napokon, hrvatska Vlada nije niti započela s normalnim radom.

AN
anteloff
16:13 26.02.2016.

Ma lažete, nama je milanović rek'o da Hrvatska raste i nema povratka na staro!

DU
Deleted user
16:15 26.02.2016.

Gdje je sad Milanovićava izjava na FB?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije