Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško do posla

Od 1,4 milijuna zaposlenih, samo je 10. 239 invalidnih osoba

nezaposleni
Sanjin Strukić/PIXSELL
25.01.2017.
u 09:03

Zavod za zapošljavanje potkraj 2016. godine u evidenciji imao 7204 osobe s invaliditetom, svaki treći nema radnog iskustva.

Hrvatska s udjelom od 12% prednjači po broju invalidnih osoba u ukupnoj populaciji, no mogućnost njihova zaposlenja povećala se teku u posljednje dvije godine, nakon što je država uvela obvezne kvote za zapošljavanje invalida. Kvota za tvrtke s više od 20 zaposlenih je 2-6 posto, s tim što tvrtke mogu obvezu zapošljavanja invalida nadomjestiti plaćanjem mjesečnih naknada, stipendija invalidnim učenicima i sl.

Među 1,4 milijuna zaposlenih i samozaposlenih u zemlji samo je 10.239 invalidnih osoba.

Do početka primjene zakona 2015. godišnje se preko burze zapošljavalo tisuću do 1400 radnika s invaliditetom. Zavod za zapošljavanje naglašava da su potkraj 2016. u evidenciji imali 7204 nezaposlene osobe s invaliditetom, a svaki treći među njima nema radnog iskustva. Najčešće se zapošljavaju na poslovima pomoćnih kuhara, čistača, radnika na održavanju, radnika za jednostavne vrlarske radove, pomoćne svjećare, stolare... Većina je zaposlenih završila srednju školu. Isto tako, 80 posto nezaposlenih s invalidnošću ima svjedodžbu srednje škole, a 322 osobe imaju više ili visoko obrazovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije