Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ JE O UPITNIKU

MORH demantirao navode: 'Maloljetnici u srednjim školama se ne anketiraju za vojni rok'

Vojska
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
03.02.2017.
u 08:54

Upis u vojnu evidenciju 2017. godine planirano je provesti tijekom ožujka i travnja, priopćio je MORH

Ministarstvo obrane (MORH) opovrgnulo je napise u medijima da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok.

Reagirajući na članak objavljen jučer na portalu Index.hr, pod naslovom „Je li počelo? Učenicima u osječkoj školi podijelili upitnike o vojnom roku“, u kojem se navodi da se maloljetnici anketiraju za vojni rok, MORH je istaknuo kako nije točno da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok te da nema saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u srednju školu koja se navodi u tekstu.

Naime, riječ je o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju, a koji se uz poziv za upis u vojnu evidenciju dostavlja na kućne adrese osobama koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a sve prema evidenciji MUP-a. Popunjeni upitnici mogu se poslati poštom ili se mogu osobno predati u Područnim odsjecima za poslove obrane koji su pozive i upućivali, navodi u priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Podsjeća da je riječ o zakonskoj obvezi, koja proizlazi iz odredbi Zakona o obrani („Narodne novine“ broj: 73/13, 75/15 i 27/16) te Pravilnika o načinu vođenja vojne evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze („Narodne novine“ 114/14). Upis u vojnu evidenciju redovno se obavlja svake godine, po propisanoj proceduri, a Ministarstvo obrane također o navedenom svake godine informira javnost na svojim web stranicama. 

Upis u vojnu evidenciju 2017. godine planirano je provesti tijekom ožujka i travnja, stoji na kraju priopćenja iz MORH-a.

>> Od 2019. uvodi se obvezni "light" vojni rok do 30 dana

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:03 03.02.2017.

Navedene aktivnosti upisa u vojnu evidenciju provodile su se svih godina do sada pa nitko nije pravio paniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije