Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Andreas Zedrosser:

'Medvjedi prakticiraju felaciju jer su odrastali bez majki i sisanja'

medvjedi
Foto: Utočište Kuterevo
23.06.2014.
u 08:07

Dva medvjeda u utočištu u Kuterevu godinama više puta dnevno prakticiraju felaciju

Kada su počeli istraživanje u utočištu za medvjede u Kuterevu, skupini svjetskih znanstvenika nije bilo ni na kraj pameti da će ono izazvati toliki interes. Oralna stimulacija kod medvjeda u zatočeništvu bio je samo znanstveni odgovor na opaženo ponašanje: da dva medvjeda, koja su odrasla bez majke, godinama redovito, više puta na dan, prakticiraju felaciju. Šokantno? Ne. Već vrlo često viđeno u prirodi.

– Oralna stimulacija genitalija, bilo da je riječ o jedinkama istog ili suprotnog spola, kao i o autostimulaciji, zajedničko je svim sisavcima, uključujući čovjeka. Nekada je ona dio rituala parenja, nekada kao ritualizirana dominacija, a vjerojatno i kao užitak – govori nam jedan od znanstvenika na projektu dr. Andreas Zedrosser s norveškog sveučilišta Telemarkt.

Medvjedi koje su promatrali pronađeni su bez majki (nisu braća) i smješteni su u istu nastambu.

– Laički govoreći, teško je odrastati bez mame. A dvojici je ipak lakše nego jednome, jedan u drugome nalaze utjehu i smirenje. Sisanje je jak impuls, a oba su medvjedića u tom pogledu bila zakinuta. Moje je mišljenje da je do prvog kontakta došlo slučajno – kaže Zedrosser.

U šest godina promatranja ustanovili su da je uvijek isti medvjed inicirao čin, a činilo se i da dolazi do ejakulacije.

Ne bih govorio o zadovoljstvu, barem ne onakvom kakvo osjećaju ljudi, no očito je da im takvo ponašanje pruža neku ugodu – kaže.

Medvjedi su jedno vrijeme bili smješteni sa ženkom, no na nju se nisu obazirali.

– Kastrirani su – napominje Zedrosser. Je li moguće interpretirati to ponašanje kao homoseksualnost?

– Nije nam bio cilj odrediti spolne preferencije. Htjeli smo objasniti zašto to rade, a odrastanje bez majke i bez sisanja čini se najlogičniji odgovor – kaže.

>> Američki crni medvjed uživao zavaljen u ležaljci nakon potrage za hranom

Nadaju li se nagradi? Primjerice Ig Nobelu za “istraživanja koja prvo nasmiju”, koju je osvojio rad o istom ponašanju kod šišmiša, pitamo, na što se Zedrosser grohotom nasmijao. Na stranu nagrade, najvažniji zaključak istraživanja mogao bi biti taj da je moralno etiketiranje nekog ponašanja kao neprirodnog – upitno. Jer priroda ne diskriminira.

>> Američki crni medvjed uživao zavaljen u ležaljci nakon potrage za hranom

Ključne riječi

Komentara 16

RE
reborn
08:53 23.06.2014.

Dva medvjedića koja su nađena bez majke (majki) u doba kada su još trebali sisati, spašena od sigurne smrti glađu, nakon toga spolno osakaćeni kastriranjem i zatočeni u jedno neprirodno (iako za njih spasonosno) okruženje Kutareva, "osuđeni" jedno na drugo kao jedini doticaj sa pripadnicima medvjeđe vrste tijekom odrastanja su razvila određeno spolno ponašanje koje znanstvenici promatraju. I zaključak znanstvenika je da je takvo ponašanje "prirodno" - jer eto - medvjedi su valjda odrasli u prirodnim uvjetima. Ha-ha-ha-ha!

Avatar abakus
abakus
08:34 23.06.2014.

Zaključak ovog teksta nije da "je moralno etiketiranje nekog ponašanja kao neprirodnog – upitno", već da mladunčad sisavaca koja odrasta bez blizine majke i bez mogućnosti sisanja očigledno razvija razne poremećaje u ponašanju, uključujući one seksualne. Što onda reći o našem modernom društvu koje potencira karijeru majke i obeshrabruje dojenje? Zar je onda čudno što je imamo ovakvu pojavu homoseksualnosti plus raznih drugih spolno neuobičajenih ponašanja...?

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
09:02 23.06.2014.

Naravno da je riječ o devijaciji. Zar bi to trebao biti nekakav argument ? Slažem se, ukoliko i ambijent kaveza bude prisutan svim ovakvim "ljubavnicima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije