Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2014. u 17:00

A sekularnost se u našim školama (i to upravo kroz nazočnost vjeronauka) potvrđuje u svojoj punini jer ne uvodi religijske dogme kao školski nauk nego u školski sustav uključuje religijsko kao sastavni dio svakog demokratskog društva.

Previše je uzbuđenja oko jednog Gospina kipa u školi. I odmah, kao po pravilu kad se radi o vjerskim simbolima, dovedena je u pitanje sekularnost društva, odvojenost države i religije, škole i Crkve, kao da je sekularnost sveta krava pa je se ne smije i vjerski propitivati.

Pa i provocirati, ako hoćete. Gospa u zadarskoj školi tako je provokacija upravo rigidne sekularnosti koja kao da je postala novom religijom nevjerujućih na našim prostorima, koji su uime njezine „svetosti“ spremni pribiti na križ neistomišljenike. A sekularnost se u našim školama (i to upravo kroz nazočnost vjeronauka) potvrđuje u svojoj punini jer ne uvodi religijske dogme kao školski nauk nego u školski sustav uključuje religijsko kao sastavni dio svakog demokratskog društva.

I to je prepoznao ministar školstva koji je hladnokrvno i mudro reagirao na Gospinu „provokaciju“. Kritičnija je, zapravo, mogla biti sama Crkva kojoj nije nužda zaposjedanja javnog (u ovom slučaju školskog) sakralnim na takav način. Jer nitko se po nečemu ovakvome neće ni obratiti ni postati bolji vjernik ni bolji čovjek. Ni onaj tko je Gospu postavio u školu ni onaj tko bi je iz škole htio izbaciti. 

>> Ravnatelj škole o ograđivanju kipa Gospe: 'Nemam komentara' 

>> Nadbiskup Puljić o Gospi u zadarskoj školi: To je hrabar čin ravnatelja!

Komentara 20

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:52 28.09.2014.

ministre, znači li to da ako su u saboru većina lopovi treba na kraju hodnika biti bankomat?

BU
Bubalamala
09:06 30.09.2014.

dok su imena antifasistickih boraca bitna za stvaranje Hrvatske u nasoj povjesti postavljanje gospe u javnim institucijama bio bi cisto teroriziranje hrvatske inteligencije jer se TU radi o cistoj izmisljotini !

Avatar vatrogasac
vatrogasac
08:13 28.09.2014.

Militantni ateizam svakim danom dobiva sve veća krila,dobro raspoređena i našim novcem financirana skupina parazita čiju smo beskurpuloznu i agresivnu ćud ovih dana mogli vidjeti u dva povezana slučaja. Prvi je brutalno zločinačko premlaćivanje starice u režiji monstruma koji see diči članstvom u propaloj stranci "laburisti" a zatim i nezapamćeno sramotno aboliranje tog zločina u režiji izvjesne Sarnavke koja za ženu od 80 godina tvrdi da ona nije nikakva nemoćna starica već ko zna što i da je zaslužila batine. Ljudi upamtite to lice zla,kad premlaćuju starice zamislite što su spremni raditi našim ženama,majkama,kćerima..??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije