Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova metoda

Elektrode u mozak do izvora epilepsije

\'04.10.2010., Zagreb - Prof. Silvio Basic procelnik zavoda za neurologiju i Damir Sporis sef odjela za epilepsiju u KB Dubrava. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\'
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
VL
Autor
Diana Glavina
05.10.2010.
u 08:00

Mozak se snima iznutra, a električna aktivnost moždanih stanica prikazuje se na monitoru. Epileptogeno žarište locira se s milimetarskom preciznošću.

Tridesetčetverogodišnja Bjelovarčanka Biljana K. od pete godine života boluje od epilepsije. U skupini je pacijenata u kojih medikamentozna terapija nije djelovala pa je godinama patila od učestalih napada. Ni operativni zahvat nije dolazio u obzir zato što se klasičnim metodama i rutinskom obradom, kao što su EEG ili magnetska rezonancija, nije moglo precizno definirati gdje je u mozgu žarište i izvor epileptičnih napada. MR nije otkrivao nikakvo oštećenje, a uz pomoć "običnog" EEG-a nije se moglo jasno odrediti je li ishodište bolesti u lijevoj ili desnoj strani mozga.

Stereo EEG

Napokon, zahvaljujući u svjetskim razmjerima novoj, kompleksnoj dijagnostičkoj metodi kojoj je podvrgnuta kao prva pacijentica u Hrvatskoj, liječnički tim u KB-u Dubrava kod Biljane je otkrio izvor epilepsije. Biljana je presretna jer su liječnici uspjeli naći žarište njezinih dugogodišnjih tegoba.

- Grupu neurona koja patološkim aktivnostima izaziva epileptičke napade otkrili smo uz pomoć dijagnostičke metode SEEG, ili stereo EEG s uporabom dubinskih elektroda. To znači da se elektrode EEG-a ne postavljaju, kao kod uobičajenog snimanja, površinski, odnosno na glavu. Kod stereo EEG-a platinaste elektrode u promjeru od 2,5 milimetara postave se duboko u moždano tkivo pacijenta. Mozak se snima iznutra, a električna aktivnost moždanih stanica prikazuje se na monitoru i tako lociramo epileptogeno žarište s milimetarskom preciznošću, objašnjavaju nam prof. dr. Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju, i prof. Davor Sporiš, šef Odjela za epilepsiju u KB-u Dubrava koji su, uz neurokirurga prof. Darka Hudyja, dio medicinskog tima koji se bavi Biljaninom bolešću. Oni su proteklih godinu dana bili na edukaciji u Lyonu, Grenobleu i u Seattleu.

Postupak traje tri sata

U moždano tkivo pacijentice postavljeno je 11 elektroda, osam na jednu i tri na drugu stranu, i to na najbliže moguće mjesto za koje se pretpostavljalo da je ishodište epilepsije. Postupak je trajalo oko tri sata. Kada se za vrijeme dubinskoga snimanja dogodi epileptički napad, točno se vidi gdje je napad počeo, kamo se širi i koje regije zahvaća. Tijekom petodnevnog SEEG promatranja u pacijentice je zabilježeno devet napada i epileptogena zona pronađena je u unutrašnjem i prednjem dijelu lijevog temporalnog režnja, ističu naši sugovornici. Šestoga dana elektrode su izvađene, bez lokalne anestezije, za 20 minuta. Precizna dijagnostika iznimno je važna kako bi se u operacijskom zahvatu uklonio minimalni dio moždanoga tkiva, isključivo onoga dijela koji izaziva napade. Jer, glavni je cilj da nakon operacije Biljani epileptički napadi zauvijek prestanu.

Komentara 6

LA
Laura Anny
09:15 05.10.2010.

\"Prva i bez straha\" BRAVO!

CE
Celik
10:02 05.10.2010.

Uvazeni doktori,draga Biljana,ovim putem Vam zelim puno uspjeha i srece u ovom Vasem pionirskom poduhvatu,a Biljani trajno izljecenje kao i mnogima koji boluju od ove bolesti.

OB
-obrisani-
11:35 05.10.2010.

2,5 mm kroz mozak a da se ništa ne uništi? zanimljivo možemo upotrijebiti i žličicu za kavu on je isto dovoljno mala hehhehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije