Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švedski diplomat

Carl Bildt: Pusić mi je rekla da će se kandidirati za UN. Ohrabrio sam je

\'Swedish Foreign Minister Carl Bildt briefs media after an accession conference with Turkey at the European Union Council headquarters in Brussels, December 21, 2009.     REUTERS/Francois Lenoir   (B
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.03.2015.
u 17:10

Otkrivamo kome je u Europi 
ministrica povjerila svoju ambiciju

Šveđanin Carl Bildt jedan je od onih ljudi u Europi s kojima je ministrica Vesna Pusić razgovarala o tome treba li se kandidirati za mjesto glavne tajnice UN-a prije nego što je takvu namjeru objavila hrvatskoj javnosti. Pusić je, podsjetimo, čak ustvrdila da poticaj za kandidaturu nije uopće bio njezin, nego je “došao iz Europe”, a iako dosad nismo uspjeli pronaći nijednog europskog dužnosnika ili diplomata koji bi rekao da je zaista prvi potaknuo Vesnu Pusić na utrku za čelno mjestu u UN-u, donedavni švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u razgovoru koji smo u subotu vodili u Bruxellesu priznao je da je ohrabrio Vesnu Pusić kad mu je ona prišla i rekla da se namjerava kandidirati.

Što sam joj rekao

– Ne bih rekao da sam je ja baš savjetovao da istakne kandidaturu, ali da, spomenula mi je to u jednom trenutku – kaže Bildt, koji je u Hrvatskoj ostao upamćen iz 1990-ih godina, kad je bio mirovni posrednik Europske unije za bivšu Jugoslaviju. Na pitanje je li ohrabrio Vesnu Pusić u tom razgovoru da se kandidira za novu glavnu tajnicu UN-a Bildt odgovara:

– Pa, nisam je obeshrabrio. Rekao sam joj: “Vesna, tvoje ime je zaista takve kvalitete da se to može dogoditi, nikad ne znaš”. Sigurno da joj nisam rekao: “Zaboravi tu ideju” – kaže Bildt, s kojim smo razgovarali na konferenciji Brussels Forum koja se ovog vikenda održavala u Bruxellesu. Švedski diplomat u razgovoru je komentirao i svoje viđenje Kolinde Grabar-Kitarović kao predsjednice Republike. Proteklih godina susretali su se upravo i na konferenciji Brussels Forum, koja okuplja neke od najutjecajnijih američkih i europskih lidera iz politike i biznisa.

Važna uloga Hrvatske

– Mislim da je njezin prethodnik Ivo Josipović napravio dobar posao što se tiče regionalnih pitanja. Pokazao je da Hrvatska igra vrlo važnu ulogu na regionalnoj pozornici. I siguran sam da će ona to nastaviti. Naprosto zato što to u nacionalnom interesu Hrvatske – smatra Bildt. Po njemu, HDZ iz kojeg potječe Kolinda Grabar-Kitarović više nema razloga bojati se “regije” i pokušavati Hrvatsku distancirati od jugoistočnih susjeda jer je Hrvatska sada čvrsto usidrena na Zapadu, u NATO-u i Europskoj uniji.

– Tako čvrsto usidrena na Zapadu, Hrvatska može s većim samopouzdanjem i sigurnošću igrati svoju ulogu na Balkanu. Uostalom, vrlo je teško vidjeti razvoj te regije bez uloge Hrvatske – smatra Bildt.

>> Vesna Pusić: Ideja o kandidaturi za UN došla je izvana

>> Pusić nije rekla predsjednici da će se kandidirati za UN

>> Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Komentara 26

DU
Deleted user
17:21 24.03.2015.

MI 6 ekipa drži jedan drugome tzv. lopovske ljestve. Bildt je zloglasan u samoj Švedskoj, kao tamošnji političar - neovisno o reputaciji koja ga prati na exSFRJ području. S velikim divljenjem su švedski mediji pratili kako su ga balkanski "razapeli" - po sistemu odobravanja, bio tamo takav kakav je bio i doma...

ZD
zdepar
17:18 24.03.2015.

potpora toga C. Bildta nam je svima u regionu jako važna

DO
dora71
17:46 24.03.2015.

Megaljiga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije