Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI PING-PONG

Vrhovni sud do kraja tjedna trebao bi odlučiti vraća li se Glavaš u Remetinac

branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
15.04.2015.
u 17:20

Žalba tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojim je Glavašu ukinut istražni zatvor, početkom tjedna poslana je na Vrhovni sud

Hoće  li  Vrhovni  sud  usvojiti  žalbu  zagrebačkog  Županijskog  državnog odvjetništva  te  odlučiti  da se Branimir Glavaš mora vratiti u Remetinac, trebalo  bi  se  znati  do  kraja ovog tjedna. Naime, žalba tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavašu ukinut  istražni  zatvor početkom tjedna poslana je na Vrhovni sud.

Oni su je pak prije očitovanja o njoj odlučili proslijediti Dinku Cvitanu, glavnom državnom odvjetniku kako bi je razgledao i o njoj se očitovao. Slanje žalbi na  tzv.  razgledavanje glavnom državnom odvjetniku uobičajena je procedura predviđena   zakonom   i   Vrhovni  sud  za  njom  poseže u  kompliciranim slučajevima. 

U  takvim situacijama i po takvom zahtjevu, državni odvjetnik ne  izražava svoje mišljenje, već nakon što razmotri predmet može eventualno odustati  od  žalbe,  a  u  praksi  se  to događa toliko rijetko da se može smatrati  raritetom. Državno odvjetništvo je u slučaju Glavaš samo utvrdilo da  je  obavilo  uvid u spis, bez iznošenja ikakvog vrijednosnog suda, a od zahtjeva  za  određivanjem  istražnog zatvora nisu odustali.

Vrhovni sud je nakon  Glavaševa  izlaska  iz  zatvora u Mostaru, a poslije odluke Ustavnog suda, već dva puta odlučivao o slučaju Glavaš. Prvi put bilo je to početkom ožujka,  kada   su   također   po   žalbi  tužiteljstva,  a  nakon  odluke izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, odlučili da se Glavašu treba  odrediti istražni zatvor jer je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera  obvezna  za  sve  okrivljenike  kojima je izrečena kazna veća od pet godina.  U međuvremenu tu je odluku djelomično ukinuo Ustavni sud, navodeći da  Vrhovni  sud  mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.  Vrhovni  je  sud  potom  odredio  da istražni zatvor može trajati najdulje  do  5.  svibnja  sljedeće  godine,  no Glavaševa je obrana istog dana ponovno  zatražila  njegovo  puštanje  na  slobodu. 

Izvanraspravno  vijeće zagrebačkog  Županijskog  suda  uvažilo  je  njihovu  žalbu  pa je Glavašu istražni  zatvor ukinut. Na tu se odluku tužiteljstvo ponovo žalilo, a kako će  taj  pravosudni  ping -pong  završiti,  trebalo  bi se znati u petak. U međuvremenu  još uvijek nije poznato kada će biti održana sjednica Vrhovnog suda  na  kojoj  će se raspravljati o slučaju Glavaš, budući da je Ustavni sud početkom  godine  ukinuo  pravomoćnu  presudu kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Tom odlukom Ustavnog suda  slučaj  Glavaš  vraćen je u stanje nepravomoćne presude, kojom je bio osuđen  na  10  godina  zatvora.  Objavu  presude  Glavaš  nije  dočekao  u Hrvatskoj,  već je pobjegao u BiH gdje je bio i na izdržavanju kazne prije no što je pušten iz mostarskog zatvora nakon odluke Ustavnog suda.

>> Pravni rašomoni s oduzimanjem slobode događaju se baš u kapitalnim slučajevima

Komentara 7

MI
mickeyzg
17:58 15.04.2015.

"...a se Branimir Glavaš mora vratiti u Remetinac" Remetinac? REMETINAC?!?! Ivana, kod nas u Zagrebu se taj dio grada zove RemetinEc...

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
22:07 15.04.2015.

Branimir Glavaš ne mora se vratiti u Remetinac jer on je idol domoljubne balkanske nacije, pravi hrvat, pravi zavičajski general i pravi bivši bosanski robijaš.

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
18:34 15.04.2015.

A što on radi izvan zatvora???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije