Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačka Fine

Odbijen prijedlog obrane da se Rosi ukine istražni zatvor

roso
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
14.04.2015.
u 17:04

Počiniteljima je trebalo svega 75 sekundi da ukradu nešto malo manje od dva milijuna kuna i pri tome ubiju zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušana

U nastavku suđenja Dubravku Žugelju i drugima za krvavu pljačku Fine, kada su u rujnu 2005. u Zagrebu ubijena dvojica zaštitara Sokol Marića, u sudnici zagrebačkog Županijskog suda gledane su mučne snimke onog što se tog dana događalo u poslovnici Fine u Zvonimirovoj.

Počiniteljima je trebalo svega 75 sekundi da ukradu nešto malo manje od dva milijuna kuna i pri tome ubiju zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušana. Riječ o ponovljenom suđenju, ukupno trećem u nizu - u prvom suđenju na optuženičkoj klupi sjedili su sasvim drugi ljudi, dok je u drugom postupku dio optuženika priznao krivnju te je pravomoćno osuđen. Vrhovni sud je pak ukinuo presudu Dubravku Žugelju, koji je bio osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora te Anti Rosi, koji je prema optužnici označen kao mozak cijele te krvave operacije koja se odvijala u poslovnici Fine.

Osim njih dvojice na optuženičkoj klupi su još Mario Palić, Ivica Tumpak i Fehko Imamović, koji se terete za druga razbojstva, počinjena u okviru razbojničke skupine koju je predvodio Ivan Boršić. Ivan Boršić je zbog svoje uloge u tim razbojstvima te pljački Fine pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a tijekom ovog postupka pojavio se kao svjedok. S obzirom na to da je svojim iskazom teretio i Žugelja i Rosu, njihovi odvjetnici Krešimir Krsnik i Veljko Miljević, tražili su da se provjeri Boršićevo psihičko stanje. On je, naime, kao maloljetnik sudjelovao u Domovinskom ratu, te je bio teško ranjen u glavu, a u drugom postupku što je protiv njega vođen vještak je ocijenio kako ima poremećaj ličnosti i PTSP. Obrana zbog toga sumnja da Boršić ne govori istinu kada okrivljuje ostale.

Njihovu prijedlogu usprotivila se Natalija Slavica, zamjenica zagrebačke županijske državne odvjetnice.

– Govori li Boršić istinu ili ne, ocijenit će sudsko vijeće, to vam vještak psihijatar ne može reći. Želite obezvrijediti njegov iskaz, a on za to nije dao povod – kazala je tužiteljica, no prijedlog obrane  ipak  je djelomično usvojen.

Rosin branitelj Veljko Miljević zatražio je i da se Rosi ukine pritvor, a pri tome se pozvao i na odluku Ustavnog suda u slučaju Bandić. Miljević, naime, smatra da u ovoj fazi postupka nema baš nikakvih dokaza protiv Rose te da sama težina kaznenog djela nije dovoljna za produljenje istražnog zatvora. No vijeće sutkinje Jasne Smiljanić nije uvažilo argumentaciju Rosina branitelja pa je prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora Rosi odbijen.

>> Boršić: Prodala si se za torbicu i cipele!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije