Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PROIZVODIMO DOVOLJNO, A PRINOSI SU NISKI

Zbog koronakrize eskalirao uvoz krumpira u Hrvatsku

Garešnica: Sadnja krumpira suvremenom četverorednom sadilicom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
26.06.2020.
u 17:48

Hrvatska je pak u prva tri mjeseca izvezla 5033 tone krumpira u vrijednosti 1,37 mil. eura.

Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine uvezla 16.064 tone svih vrsta krumpira (sjemenskog, mladog i kasnog) u vrijednosti od čak 8,03 milijuna eura, što je gotovo polovica ukupne vrijednosti uvoza za cijelu 2019.

U cijeloj prošloj godini uvezli smo 30.462 t krumpira za 16,68 milijuna eura, što potvrđuje da je zbog koronakrize eksplodirao i uvoz, pokazala je analiza konzultantske tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

U prva tri ovogodišnja mjeseca najviše je uvezeno sjemenskog krumpira – 8310 t u vrijednosti 5,33 mil. eura, što je količinski više nego što je uvezeno za cijelu 2019., kada je na hrvatsko tržište stiglo 8171 t plaćenih 6,08 mil. eura.

Najviše sjemenskog krumpira u prva je tri mjeseca uvezeno iz Nizozemske, 5441 t za 3,67 mil. eura, dok je 2311 t mladog krumpira vrijednog 756.000 eura najviše došlo iz Egipta. Hrvatska je pak u prva tri mjeseca izvezla 5033 tone krumpira u vrijednosti 1,37 mil. eura.

– Nastavak rasta uvoza svih vrsta krumpira pokazatelj je da su od početka godine tržišni viškovi iz zemalja EU jednim dijelom završili i na našem tržištu. Veliki uvoz sjemenskog krumpira, kojeg Hrvatska nema dovoljno za svoje potrebe, mogao bi biti naznaka da su proizvođači, zbog straha od prekida lanaca opskrbe uslijed koronakrize, posegnuli za uvozom kako bi ga ove godine bilo zasijano više – kažu iz Smartera.

Za sada nije poznato koliko je površina pod krumpirom i kakvi će biti prinosi krumpira koji dozrijeva na jesen. To će ponajviše ovisiti o vremenskim prilikama tijekom lipnja i srpnja. Prosječni prinos posljednjih godina raste, s 15,6 na 19,7 t/ ha. No to je još uvijek malo u odnosu na konkurenciju i RH stavlja u nepovoljan položaj. Usporedbe radi, najveći proizvođači krumpira u EU imaju daleko bolje prinose – Njemačka 42,2, Nizozemska 41,8, Francuska 40,8, Belgija 39,5 t/ha).

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar povjesnicar
povjesnicar
09:48 28.06.2020.

i krumpir uvozite?? super vam je ekonomija. Kako teče ovogodišnja sezona u Hrvatskoj bolje od ostvarenih rezultata možda ipak govore sve praznine u turističkom prometu, piše zagrebački Jutranji list. .. List navodi da, prema podacima eVisitor, od početka godine doine do jučerašnjeg radnog dana čak 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smeštajnim objektima nije zabeležilo nijedno noćenje... Tačnije, od ukupno 107. 633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabeležilo je njih 35. 958, što je33,4 posto, a ostatak u prvih pet meseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio nijednog jedinog gosta... Dodatno, njih 3.815 imalo je promet manji od sedam noćenja, što potvrđuje da će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za domaći turizam, ocenjuje Jutarnji... Predsednica Zajednice porodičnog smeštaja Martina Nimac Kalcina, kaže da su, s obzirom na očekivanja, u Zajednici do sad postignutim rezultatom čak i zadovoljni... “Ispada da je ipak trećina iznajmljivača uspela da ostvari barem nekakav promet”, poručila je Nimac Kalcina... Ona, ipak, napominje da su, nakon početnog entuzijazma zbog otvaranja granica, poslednjih dana ipak malo zabrinuti jer su se rezervacije znatno usporile, posebno nakon što je širom Evrope broj zaraženoih korona virusom ponovno počeo da skače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije