Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Vučković predstavila nacrt Startegije poljoprivrede za razdoblje 2020. - 2030. godine

Posljednje intervencije pokazuju potrebu povezivanja poljoprivrede s prerađivačkom industrijom te rješavanje pitanja zemljišta, govori Vučković
16. lipnja 2020. u 14:26 1 komentara 443 prikaza
Vukovar
Pogledajte galeriju 1/3

Poslije gotovo dvije godine svih priprema i radova danas je u Vukovaru ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković predstavila nacrt Strategije hrvatske poljoprivrede i akvakulture za razdoblje 2020. – 2030. godine. Vučković je pojasnila kako su s izradom strategije započeli u listopadu 2018. godine i da su u njenoj izradi sudjelovali i stručnjaci Svjetske banke. Kada je riječ o Slavoniji, cilj je bolje povezati ratarsku proizvodnju s prerađivačkom industrijom i sektorom stočarstva i na taj način iskoristiti sve potencijale.

ilustracija bespovratne potpore Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna kuna

Strategiji smo istaknuli 6 osnovnih grupa poput povećanja produktivnosti u hrvatskoj poljoprivredi, povećanja otpornosti na klimatske promjene, efikasnije korištenje zemljišta, povećanja konkurentnosti cijeloga našega prehrambenoga lanca, iskorištavanja novih mogućnosti te stvaranje jednoga jedinstvenoga primjenjivoga centra znanja u poljoprivredi između svih dionika, rekla je Vučković predstavljajući nacrt Strategije.

Govoreći što će strategija značiti za ratarstvo kazala je kako posljednje intervencije pokazuju potrebu povezivanja poljoprivrednih grana sa prerađivačkom industrijom ali i rješavanje pitanja zemljišta. Kada je riječ o stočarstvu, istaknula je kako je cilj do 2030. godine tov svinja iz domaćega uzgoja povećati za 35 posto, a tov goveda za 20 posto. Da bi se to moglo napraviti, kako je rekla Vučković, neophodno je povećati produktivnost u hrvatskoj poljoprivredi za čak 125 posto. Tu je i niz drugih specifičnih ciljeva kao i uspostavljanje vertikalne povezanosti sa prerađivačkom industrijom.

Prema riječima Vučković, Strategija donosi planirane intervencije koje su potrebne za ostvarivanje ciljeva i ne odgovara na pitanja samo što nego i kako ih provesti. Ukazala je i na niz projekata koji se provode pa je tako posebno istaknula 17 projekata za navodnjavanje 7.000 hektara od kojih su 2 u Vukovarsko – srijemskoj županiji. U slijedeće 4 godine plan je realizirati projekte za navodnjavanje još 7.000 hektara. Najavila je i dalje jačanje kapaciteta OPG-ova koji čine više od 95 posto organizacijskih oblika u poljoprivredi pri čemu će se više pozornosti dati na učinkovitijoj i pravednijoj raspodjeli izravnih plaćanja potpora dohotka.

poljoprivreda PRODULJUJE SE MORATORIJ Stranci ipak neće moći kupovati hrvatska poljoprivredna zemljišta od 1. srpnja?

-Kapitalne potpore, nove tehnologije svima, ali potpore dohotku trebaju više malima i osjetljivima, a koji su uistinu poljoprivrednici, istaknula je Vučković poručujući kako OPG-ovi i dalje ostaju strateška odrednica hrvatske poljoprivrede.

Podsjetila je i da je u okviru Programa ruralnog razvoja do sada ugovoreno projekata u vrijednosti 13 milijardi kuna od čega je više od osam milijardi isplaćeno kao i da su isplate premašile 55 posto.

-Želim poslati poruku optimizma, poručila je Vučković koja je tijekom svoje posjete Vukovarsko – srijemskoj županiji nazočila i puštanju u rad sustava navodnjavanja Blato-Cerna kojim će se navodnjavati 550 hektara poljoprivrednih površina.

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • Deleted user:

    obitelji gudelj iz selaca bizovackih kojima je centrala u osijeku svake godine isplatite 2 milijuna kn poticaja za poljoprivredu a oni kupuju stanove i mercedese i duguju drugima strategija i pol ....