Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vrijednost javnih nabava u Hrvatskoj iznosi više od 44 milijarde kuna

O primjerima i praksi javne nabave govorit će stručnjaci iz Italije, Finske i Nizozemske
11. travnja 2018. u 08:48 1134 prikaza
Vrijednost javnih nabava u Hrvatskoj iznosi više od 44 milijarde kuna
Foto: Promo

Prva međunarodna konferencija o javnoj nabavi u Hrvatskoj, "Prakse javne nabave država zemalja članica EU", održat će se 17. i 18. svibnja 2018. u Remisens Premium Hotelu Ambasador, u Opatiji. Cilj konferencije je unapređenje primjene Zakona o javnoj nabavi i pozicioniranje i prepoznavanje javne nabave kao jednog od generatora razvoja gospodarstva Republike Hrvatske.

Konferencija će biti interaktivnog karaktera na kojoj će sudionici dobiti niz primjera iz prakse javne nabave triju država članica EU te imati priliku dobiti odgovore na svoja pitanja, družiti se i razmjenjivati iskustva s međunarodnim i domaćim stručnjacima, kao i sa svojim kolegama iz cijele Hrvatske. Iz programa izdvajamo: važnost i iskustva primjene kriterija ekonomski najpovoljnije ponude u kontekstu gospodarskog rasta i perspektive poduzetnika, primjena postupaka koji omogućuju javnu nabavu inovativnih rješenja i zelenu javnu nabavu, problemi u primjeni i ocjeni kriterija kvalitete i pravna zaštita u EU.

Javna nabava rijetko se u javnosti promatra kao jedan od generatora razvoja. No, promotrimo li vrijednost javne nabave, koja se u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU kreću oko 14% vrijednosti BDP-a, vidjet ćemo da su prilike uistinu značajne. Vrijednost ugovora o javnoj nabavi u Hrvatskoj se na godišnjoj razini kreće na razini od oko trećine državnog proračuna (44,8 milijardi kuna u 2016. godini), te obuhvaća oko 15 000 ugovora na koje se primjenjuje Zakon o javnoj nabavi (ZJN) i preko 40 000 ugovora nastalih temeljem bagatelne nabave. Dodatno, Hrvatskoj su ulaskom u EU na raspolaganju dodatna značajna financijska sredstva iz fondova EU, što rezultirala s dodatnih oko 4 milijarde kuna i 800 ugovora javne nabave godišnje. Uštede od samo 10% vrijednosti javne nabave oslobodile bi Hrvatskoj preko 4 milijarde kuna godišnje za potencijalno nove razvojne projekte, dok bi bolje korištenje kriterija kvalitete donijelo značajne dugoročne pozitivne efekte, kako na naručitelje, tako i na poduzetnike, odnosno gospodarstvo u cjelini“, naglašava Ivan Serdarušić, direktor za EU fondove i javnu nabavu iz tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

Primjere i praksu javne nabave zemalja članica iznijet će stručnjaci iz Italije, Finske i Nizozemske. Partneri konferencije su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije te počasni partner HUP – Hrvatska udruga poslodavaca, a na konferenciji će također govoriti i predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i dr.

Konferenciju, suradnji s tvrtkom PTC Services iz Finske organizira Projekt jednako razvoj - hrvatska konzultantska tvrtka specijalizirana za projekte Europske unije. U tvrtki radi ukupno 25 stručnjaka specijaliziranih za pripremu i provedbu EU projekata, koji su u svojim iskustvima sabrali više od jedne milijarde vrijednosti financiranih EU projekata. U uslugama razvoja i provedbe, kao i edukacija o EU fondovima i javnoj nabavi, tvrtka bilježi više od 800 klijenata.

Kotizacija iznosi 1.850,00 kn + PDV te je za grupne prijave moguće ostvariti gratis kotizacije (4+1 gratis, 7+2 gratis, 10 i više kotizacija + 3 gratis). Više detalja molimo pronađite na www.javna-nabava.info/konferencija . Zainteresirani se za sve detalje mogu javiti na e-mail: info@javna-nabava.info ili na brojeve telefona: 01/8897 152, 01/8897 312.

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl