Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon afera

Vlasnici tvornice oružja kupili Karlovačku banku

kaba
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
11.02.2014.
u 16:38

Banci je osigurano 72,734.200 kuna svježeg kapitala za normalno poslovanje

Ivan Žabčić i Marko Vuković, vlasnici karlovačke tvornice oružja HS Produkt, novi su vlasnici Karlovačke banke. Odlučeno je to jučer na glavnoj skupštini dioničkog društva. Nakon što su potkraj prošle godine poslali obvezujuće pismo namjere o dokapitalizaciji banke, na skupštini je taj projekt i dovršen te su njih dvojica preuzela 75 posto dionica.

Otišli Šimić i Predović

Nakon niza skandala koji su se u proteklo vrijeme vezali uz Karlovačku banku, zatvaranja članova obitelji Šola, uvlačenjem u aferu i Josipa Paladina, uglednog neurokirurga, banka je formalno završila u blokadi bez mogućnosti da odobrava imalo značajnije kredite.Žabčićevo i Vukovićevo preuzimanje banke ne donosi samo promjenu vlasničke strukture, nego banci osigurava i svjež kapital za stabilno poslovanje. Na skupštini je formalno donesena odluka o smanjenju temeljnog kapitala sa 116,9 na 24,2 milijuna kuna. Vrijednost svake dionice smanjena je sa 50 na samo deset kuna. Nakon toga temeljni kapital je, izdavanjem novih dionica, uvećan za 72,7 milijuna kuna, što se odnosi na uplatu koju su osigurali Žabčić i Vuković te je na kraju jučerašnjeg dana banka završila s temeljnim kapitalom od ukupno 96,9 milijuna kuna, uz dvotrećinski paket dionica koji kontroliraju dvojica karlovačkih poduzetnika.

Domaće snage

S novim vlasnicima postavljen je i novi Nadzorni odbor banke. Bivši članovi Dario Šimić, Ranko Predović, Vedrana Pavelić i Ivan Vrljić, koji je u međuvremenu postao direktor, dali su ostavke. Danijel Žamboki, bivši predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, jedini je koji ostaje član Nadzornog odbora i u novom sastavu, a uz njega je imenovan i Igor Čičak, iskusni bankar Splitske i Varaždinske banke. U Nadzorni odbor imenovani su i “domaći”: ekonomistica Bernarda Ivšić iz Duge Rese, doktor Nedjeljko Strikić, bivši župan i saborski zastupnik te Željko Pavlin, direktor HS Produkta. Mnogi karlovački gospodarstvenici najavili su vraćanje poslovanja pod okrilje banke.

>> Žabčić i Vuković spašavaju Karlovačku banku

Komentara 1

Avatar Tomašević
Tomašević
16:30 29.04.2015.

Naprid karlovačko i rvacko gospodarstvo - na korist hrvatskome puku i diku narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije