Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekadašnji div

Vjerovnici žele preuzeti Nexe grupu od Ivana Ergovića

nexe
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Lidija Kiseljak, Marko Biočina
07.12.2012.
u 12:00

Vjerovnici odbili prijedlog Nexe grupe o reprogramu obveznica. Pokrenuli proces pretvorbe potraživanja u vlasnički udjel u kompaniji

Poslovna situacija našičke Nexe grupe je sve teža. Na jučerašnjoj skupštini imatelja korporativnih obveznica te tvrtke nije prihvaćen Nexeov zahtjev da odgodi isplatu glavnice temeljem tih obveznica, prepolovi kamatu i uvede poček za njezinu isplatu od sedam godina. Kako bi tranša kamata trebala biti isplaćena za tri dana, a Nexe novca nema, evidentno je da tvrtki predstoje teški dani. Pokazuje to i kretanje vrijednosti kompanijine obveznice. Nakon propasti jučerašnjeg pokušaja dogovora, cijena obveznice pala je s 50 na 30 posto vrijednosti, a kupca nema. Mnogi investitori sada očekuju i da vrijednost dođe do nule.

Golemi gubici ulagača

Takav scenarij u Nexeu su očito pokušali iskoristiti kao adut u pregovorima, računajući kako će investicijski fondovi, koji su ulagali u dionicu kompanije, nastojati izbjeći goleme gubitke koji bi tada uslijedili. A oni su već sad ogromni. Izdanje obveznice bilo je u visini 120 milijuna eura, a ako je sada izgubljeno 70 posto vrijednosti, znači da su banke, a pretežno fondovi, izgubile u godinu dana 84 milijuna eura ili 633 milijuna kuna na Nexe grupi. Ipak, ni u takvim okolnostima investitori nisu pristali na reprogram dugova. Ipak, nejasno je u kolikom omjeru. Dok se u službenom priopćenju kompanije tvrdi da je 69 posto imatelja obveznica prihvatilo kompanijinu ponudu, prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, njih 80 posto tu je ponudu odbilo.

No prihvaćen je novi model financijskog restrukturiranja, koji je navodno predložio PBZ. Do siječnja se traži da Nexe izađe s prijedlogom odnosno da sazove novu skupštinu, ali svih vjerovnika, a ne samo onih koji imaju obveznice, i da se uključi mogućnost konverzije duga u dionice. Takav scenarij je Večernji list već i predvidio, a može se pretpostaviti da su prije skupštine banke već imale dogovor kako će nastupiti i na taj način spasiti što se može.

Zacementirana budućnost

Jer kako nam kaže jedan sugovornik, potražnje za cementom ima, pa ima i budućnosti za tu tvrtku. Ali se isto tako i prije očekuje da se sredi situacija u samoj grupi jer postoje brojne zadužnice među članicama grupe. Još je prošle godine za preuzimanje Nexea navodno bio zainteresiran austrijski investitor i već tada je Zagrebačka banka tražila da se obavi prodaja, no vlasnik Nexe grupe Ivan Ergović je to odbijao, pa se ZABA povukla iz daljnjeg refinanciranja obveznica.

>>Nexeu prijeti slom - a tu su uloženi milijuni kn iz mirovinskih fondova

Komentara 2

HO
Hortator
12:44 07.12.2012.

Eto ode još jedna velika hrvatska tvrtka u strano vlasništvo .... banke će preuzeti udjele, a one su u stranom vlasništvu pa tako na mala vrata kako bi se reklo kupuju sve što stignu. Problem je ovdje sigurno u upravii Nexea koja je studiju izdavanja obveznica provela kao kad se nekome odobri kredit. Ne pita se kako će se vratiti samo daj pare ... i eto.... banke su te koje znaju kako se računa i jedva su dočekale da mogu na nekakav način preuzeti nešto isplativo i dobro. Ima takvih primjera još recimo Pevec ... ista stvar ... a polako i ostali dolaze na red....

KO
KorisnikAnonimus
13:47 07.12.2012.

Istina je gorka i bolna. Ergoviće je to znao da će se to dogoditi još prije par godina. A znali su to i njegovi ljudi. Član Uprave T. Rosandić, zadužen za financije, je to uvidio prije godinu dana i podvioo je rep i pobjegao u EuroCabel. Usput rečeno on je tvorac (krivac) i prvih i drugih obveznica. Ergovićev du..lizac. Bitno da je on svake godine uredno kupio bonuse. A što se tiče prodaje cementa ona je katastrofalna, a da o naplati i ne pričamo. Usput tu su 4 cementare u krugu od 200 km koje mogu nadomjestiti potražnju tržišta u slučaju izlaska (stečaja) Našicecementa. Čudne stvari su se počele događati ovo ljeto kad je Ergović počeo otvarati neke nove tvrtke, s 20.000 kn tem. kapitala, i prebacivati ljude iz Nexe grupe i Našicecemenenta u te nove tvrtke kako bi izbjegao davanja u slučaju otkaza ili kolapsa, koja su radnici imali po kolektivnom ugovoru. I to sve kako bi kao napravio optimizaciju troškova. A i dalje ima 4 Audia A8, 3 Audia RS8, 3 Tuarega,... Sebi je iz grupe izvukao Osilovac i Feravino, a za ostalo koga briga. A cementara vrlo vjerojatno će biti prodana nekoj stranoj grupaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije