Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ukupni prihodi Grupe T-HT pali su za 3,9 posto, a neto dobit za 24,7%

Unatoč kontinuiranom padu BDP-a i kupovne moći, kao i utjecaju 6-postotnog poreza na pokretnu telefoniju, T-HT je ostvario izuzetno vrijedan rezultat, ocijenio je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a.
30. srpnja 2010. u 10:51 3 komentara 6 prikaza
mudrinić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Ukupni prihodi Grupe T-HT pali su u prvom polugodištu za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 4,04 milijarde kuna, dok je neto dobit smanjena 24,7 posto, na 802 milijuna kuna, piše u nerevidiranome financijskom izvještaju koje je u petak objavila ta kompanija.

EBITDA se smanjila za 10,5 posto na 1,72 milijarde kuna. Snažan novčani tijek iz redovnog poslovanja, pak, povećao se za 28,3 posto, na 1,12 milijardi kuna.

Rezultati Combisa u skladu su s očekivanjima, a njegova integracija dobro napreduje, ocjenjuje se u izvještaju. Doprinos Combisa prihodima iznosio je 53 milijuna kuna, nakon konsolidacije u svibnju ove godine. Bez Combisova doprinosa, HT-ovi prihodi smanjeni su 5,2 posto na godišnjoj razini.

Kapitalna ulaganja HT-a smanjena su za 52,8 posto, na 288 milijuna kuna.

Grupa je odgodila ulaganja u optičku infrastrukturu dok se ne riješi pitanje cijena i tržišnog natjecanja s regulatornom agencijom HAKOM. Grupa očekuje nastavak navedenih ulaganja nakon što se postigne zadovoljavajući ishod, navodi se u izvještaju. K tomu, uvođenje kabelske infrastrukture bilo je slabije od očekivanog zbog odgoda u ishođenju lokacijskih dozvola. Također je odgođeno uvođenje nekih baznih postaja u pokretnoj telefoniji.

Nadalje, nakon pripajanja T-Coma i T-Mobilea, Grupa je revidirala i optimizirala opseg glavnih IT projekata kako bi osigurala najekonomičnija rješenja. Navedeno je rezultiralo odgađanjem određenih ulaganja u IT, koja će se vjerojatno ostvariti u drugoj polovini 2010.

– Unatoč izazovima s kojima se suočavamo, kontinuiranom padu BDP-a i kupovne moći, kao i utjecaju 6-postotnog poreza na pokretnu telefoniju, T-HT je ostvario izuzetno vrijedan rezultat. Naši napori da ublažimo učinke recesije usporili su pad prihoda u drugom tromjesečju i ostajemo usredotočeni na zadržavanje i stjecanje korisnika uz istodobno smanjenje troškova. Combis je dao dobar prvi doprinos kao dio T-HT-a i namjera nam je povećati i razviti ICT poslovanje kako bismo zadovoljili potrebe poslovnih korisnika u Hrvatskoj. Pozdravljamo odluku o ukidanju posebnog poreza na plaće, mirovine, i druge primitke te pozivamo Vladu da ukine poseban porez na usluge u pokretnim mrežama u cilju zamaha novih investicija u Hrvatskoj što bi unaprijedilo i sveukupnu gospodarsku klimu u zemlji – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave i glavni direktor HT-a, u obrazloženju poslovnih rezultata.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju HT Grupa ostvarila je ukupne prihode od 2,09 milijardi kuna, što je za 1,9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit pala za 13,9 posto, na 438 milijuna kuna.

Manji pad prihoda nego u prvom tromjesečju može se pripisati dvomjesečnom doprinosu Combisa, iako je nastavak snažnog rasta prihoda od internetskih usluga pomogao u suzbijanju pada prihoda od pokretne i nepokretne telefonije.

– Nastavak recesije u Hrvatskoj, visoka stopa nezaposlenosti i naknada od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama i dalje utječu na poslovanje. Stoga, i uz konsolidaciju Combisa, Grupa i dalje očekuje umjereni pad prihoda u 2010. godini – navodi se u izvještaju HT-a.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • rus4:

    E baš vas žalim,.....Ovaj mamlaz će imati plaću 150.000 kuna umjesto 180.000......Joj sve mi suze idu niz leđa.....

  • igor10zg:

    Goni se Mudriniću, prodana dušo!

  • awatar:

    i dalje ne koristim usluge T-coma i T-Mobila....neka i propadnu...postoje ostali operateri koji nude jednake ili čak bolje usluge po nižoj cjeni....!!!