Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U siječnju na snagu stupa novi Zakon o tržištu kapitala

Prilagodba na osmi ZTK tražit će od brokeraja i fondovskih društava i određene troškove što bi se opet moglo svaliti na klijente
12. prosinca 2017. u 21:08 1 komentara 760 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sudionici domaćeg tržišta kapitala u prvim danima 2018. radit će po odredbama novog Zakona o tržištu kapitala (ZTK), već osmom od hrvatske samostalnosti. Njime se na domaće tržište uvodi MiFID II europska uredba o tržištu financijskih instrumenata, čuvena po opsežnosti i složenosti.

taksisti Zagreb Novi zakon Udruženje taksista HGK i Cammeo podupiru liberalizaciju taksi tržišta

Novi zakon donosi niz promjena koje bi trebale osigurati da ulagači – u dionice i investicijske fondove – budu bolje zaštićeni i informiraniji. Međutim, prilagodba na novi ZTK tražit će od brokeraja i fondovskih društava i određene troškove što bi se u konačnici opet moglo svaliti na leđa klijenata.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 3. siječnja, dok će nekoliko stavaka članka 368., kojima se propisuje prikupljanje i dostupnost javno objavljenih podataka, stupiti na snagu 3. rujna 2019. Kako tvrde stručnjaci, MiFID II direktiva propisuje nova pravila za izuzetno široko područje tržišta kapitala – od burze, preko investicijskih društava, središnje druge ugovorne strane do distributera investicijskih proizvoda.

Investicijska društva morat će izvještavati o svim sklopljenim transakcijama, izvršenima na burzi i izvan nje u tzv. OTC transakcijama. Izvještavanje je obvezno i za sve vrste vrijednosnica kojima se trguje na tržištima EU, dionicama, obveznicama, certifikatima ili izvedenicama. Ideja je zakonodavca da se na taj način osigura lakše vrednovanje financijskih instrumenata i učinkovito formiranje cijena što će posredno zaštititi ulagače, a time i vratiti njihovo povjerenje u tržište kapitala.

Što se tiče Zagrebačke burze, predsjednica Uprave Ivana Gažić ističe kako će do donošenja novog ZTK burza i drugi sudionici tržišta već u velikoj mjeri morati biti usklađeni s novim zakonodavnim okvirom EU zbog stupanja na snagu europskih uredbi.

Andrej Plenković PRVA GODINA VLADE Plenković o istražnom povjerenstvu: 'Naše su ruke čiste' Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova" Analiza Da ima komotniju podršku u Saboru, Plenković bi već rekonstruirao Vladu oružje IPAK PROMJENE? Najveći američki lobi za oružja prvi put pozvao na strože propise
Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?