Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

U siječnju na snagu stupa novi Zakon o tržištu kapitala

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.12.2017.
u 21:08

Prilagodba na osmi ZTK tražit će od brokeraja i fondovskih društava i određene troškove što bi se opet moglo svaliti na klijente

Sudionici domaćeg tržišta kapitala u prvim danima 2018. radit će po odredbama novog Zakona o tržištu kapitala (ZTK), već osmom od hrvatske samostalnosti. Njime se na domaće tržište uvodi MiFID II europska uredba o tržištu financijskih instrumenata, čuvena po opsežnosti i složenosti.

Novi zakon donosi niz promjena koje bi trebale osigurati da ulagači – u dionice i investicijske fondove – budu bolje zaštićeni i informiraniji. Međutim, prilagodba na novi ZTK tražit će od brokeraja i fondovskih društava i određene troškove što bi se u konačnici opet moglo svaliti na leđa klijenata.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 3. siječnja, dok će nekoliko stavaka članka 368., kojima se propisuje prikupljanje i dostupnost javno objavljenih podataka, stupiti na snagu 3. rujna 2019. Kako tvrde stručnjaci, MiFID II direktiva propisuje nova pravila za izuzetno široko područje tržišta kapitala – od burze, preko investicijskih društava, središnje druge ugovorne strane do distributera investicijskih proizvoda.

Investicijska društva morat će izvještavati o svim sklopljenim transakcijama, izvršenima na burzi i izvan nje u tzv. OTC transakcijama. Izvještavanje je obvezno i za sve vrste vrijednosnica kojima se trguje na tržištima EU, dionicama, obveznicama, certifikatima ili izvedenicama. Ideja je zakonodavca da se na taj način osigura lakše vrednovanje financijskih instrumenata i učinkovito formiranje cijena što će posredno zaštititi ulagače, a time i vratiti njihovo povjerenje u tržište kapitala.

Što se tiče Zagrebačke burze, predsjednica Uprave Ivana Gažić ističe kako će do donošenja novog ZTK burza i drugi sudionici tržišta već u velikoj mjeri morati biti usklađeni s novim zakonodavnim okvirom EU zbog stupanja na snagu europskih uredbi.

Komentara 1

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
17:13 29.12.2017.

nemojte ulagati u AGROKOR dionice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije