Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGRŠT PROBLEMA

U protekle četiri godine ugasilo se više od 15.000 obrta

Obrt \'\'Satovi Herman\'\'
Vjeran Žganec Rogulja/Večernji list
20.12.2011.
u 18:23

Trenutačno je, naime, aktivno nešto više od 88.000 obrta, od čega živi oko 205.000 zaposlenih. Samih vlasnika je nešto više od 90.000, a zaposlenih 115.000.

Više od 15.000 obrta se u protekle četiri godine ugasilo. Najmanje toliko ljudi ostalo je bez radnog mjesta. U tišini je nestao praktički jedan cijeli omanji gradić, upozorio je u utorak na svečanom domjenku u Hrvatskoj obrtničkoj komori predsjednik Dragan Ranogajec.

– Otvoriti obrt nije nimalo jednostavno. A danas smo, osim gospodarskoj i financijskoj, izloženi i krizi poslovnog morala. Mi obrtnici jesmo žilavi u radu i vjerujem da ćemo sve preživjeti. Uostalom, vlade dolaze i odlaze, a mi ostajemo. Međutim, nagomilanih je problema toliko da je nužan aktivan pristup nove Vlade – kaže predsjednik Obrtničke komore.

Rad na crno, nelojalna konkurencija i sveprisutno neplaćanje samo su neke od bolnih točaka koje su predstavnici HOK-a apostrofirali. To nisu marginalni problemi za Hrvatsku. Trenutačno je, naime, aktivno nešto više od 88.000 obrta, od čega živi oko 205.000 zaposlenih. Samih vlasnika je nešto više od 90.000, a zaposlenih 115.000. Predsjednik njihove komore Ranogajec, kojem mandat istječe 2015., nije krio da velike nade polaže u novu vladajuću strukturu.

Platformu sa sedam zahtjeva koji se odnose na zastupanje obrtništva pred državnim tijelima, kvalitetno informiranje, edukaciju i informatičko opismenjavanje, unaprjeđenje sustava obrazovanja, jačanje promocije te nove komorske usluge - već su objelodanili.

– Osnivanje samostalnog ministarstva poduzetništva i obrtništva također je jedan od naših prioritetnih zahtjeva, a kako se i najavljuje da će to biti realizirano, takvi nam potezi bude optimizam – kaže Ranogajec.

U HOK-u se nadaju da će svoj veliki jubilej, 160. obljetnicu postojanja, koju će proslaviti u 2012. godine, proslaviti uz pozitivniju statistiku od sadašnje. Slavljenički moto je, inače, "Poštujući tradiciju ulažemo u budućnost".

Komentara 5

BL
blenton
09:25 21.12.2011.

Jedino obrtnici potežu i rade po restriktivnim zakonima,pa propadaju dok uvoznički lobij jača i onda se čudimo što nam je tako-kako je.

LO
logossun
09:33 21.12.2011.

Upravo je nevjerojatno koliko je prošla vlada bukvalno ubijala privatni sektor i obrtništvo, a branila prenapuhavi državni sektor - a jasno je da su nositelji rasta upravo sektori koji su uništavani nametima i birokracijom. I kako onda neće biti rada na crno?!? Pa dajte obrtnicima i privatnicima FER šansu da nešto naprave svojim rukama i garantiram da će se rad na crno smanjiti i da će sveukupna poslovna slika Hrvatske biti bolja.

LA
larala
09:01 23.12.2011.

21.12.2011. u 09:33h logossun je napisao/la: Upravo je nevjerojatno koliko je prošla vlada bukvalno ubijala privatni sektor i obrtništvo, a branila prenapuhavi državni sektor - a jasno je da su nositelji rasta upravo sektori koji su uništavani nametima i birokracijom.. I kako onda neće biti rada na crno?!? Pa dajte obrtnicima i privatnicima FER šansu da nešto naprave svojim rukama i garantiram da će se rad na crno smanjiti i da će sveukupna poslovna slika Hrvatske biti bolja. ........................................................................................................................ nije prošla vlada ubijala taj privatni sektor neg su veliki igraci ubijali male a, to se nece promjeniti ni u ovoj vladi jer dokle god se prica o pomoci gospodarstvu znamo kuda i u cije džepove ta pomoc ide.koliko vidim cacic se zauzima za todorica kod kupnje merkatora al, se ne zauzima za male kojima todoric placa u bonovima i to još sa odgodom od min. 270 dana.... a, to je ono što ne bi ni sam todoric mogao izdržatoi a, kamoli neki mali obrtnik..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije