Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U protekle četiri godine ugasilo se više od 15.000 obrta

Trenutačno je, naime, aktivno nešto više od 88.000 obrta, od čega živi oko 205.000 zaposlenih. Samih vlasnika je nešto više od 90.000, a zaposlenih 115.000.
20. prosinca 2011. u 18:23 5 komentara 12 prikaza
Obrt \'\'Satovi Herman\'\'
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Večernji list

Više od 15.000 obrta se u protekle četiri godine ugasilo. Najmanje toliko ljudi ostalo je bez radnog mjesta. U tišini je nestao praktički jedan cijeli omanji gradić, upozorio je u utorak na svečanom domjenku u Hrvatskoj obrtničkoj komori predsjednik Dragan Ranogajec.

– Otvoriti obrt nije nimalo jednostavno. A danas smo, osim gospodarskoj i financijskoj, izloženi i krizi poslovnog morala. Mi obrtnici jesmo žilavi u radu i vjerujem da ćemo sve preživjeti. Uostalom, vlade dolaze i odlaze, a mi ostajemo. Međutim, nagomilanih je problema toliko da je nužan aktivan pristup nove Vlade – kaže predsjednik Obrtničke komore.

Rad na crno, nelojalna konkurencija i sveprisutno neplaćanje samo su neke od bolnih točaka koje su predstavnici HOK-a apostrofirali. To nisu marginalni problemi za Hrvatsku. Trenutačno je, naime, aktivno nešto više od 88.000 obrta, od čega živi oko 205.000 zaposlenih. Samih vlasnika je nešto više od 90.000, a zaposlenih 115.000. Predsjednik njihove komore Ranogajec, kojem mandat istječe 2015., nije krio da velike nade polaže u novu vladajuću strukturu.

Platformu sa sedam zahtjeva koji se odnose na zastupanje obrtništva pred državnim tijelima, kvalitetno informiranje, edukaciju i informatičko opismenjavanje, unaprjeđenje sustava obrazovanja, jačanje promocije te nove komorske usluge - već su objelodanili.

– Osnivanje samostalnog ministarstva poduzetništva i obrtništva također je jedan od naših prioritetnih zahtjeva, a kako se i najavljuje da će to biti realizirano, takvi nam potezi bude optimizam – kaže Ranogajec.

U HOK-u se nadaju da će svoj veliki jubilej, 160. obljetnicu postojanja, koju će proslaviti u 2012. godine, proslaviti uz pozitivniju statistiku od sadašnje. Slavljenički moto je, inače, "Poštujući tradiciju ulažemo u budućnost".

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • blenton:

    Jedino obrtnici potežu i rade po restriktivnim zakonima,pa propadaju dok uvoznički lobij jača i onda se čudimo što nam je tako-kako je.

  • logossun:

    Upravo je nevjerojatno koliko je prošla vlada bukvalno ubijala privatni sektor i obrtništvo, a branila prenapuhavi državni sektor - a jasno je da su nositelji rasta upravo sektori koji su uništavani nametima i birokracijom. I kako onda neće biti rada ... prikaži još! na crno?!? Pa dajte obrtnicima i privatnicima FER šansu da nešto naprave svojim rukama i garantiram da će se rad na crno smanjiti i da će sveukupna poslovna slika Hrvatske biti bolja.

  • larala:

    21.12.2011. u 09:33h logossun je napisao/la: Upravo je nevjerojatno koliko je prošla vlada bukvalno ubijala privatni sektor i obrtništvo, a branila prenapuhavi državni sektor - a jasno je da su nositelji rasta upravo sektori koji su uništavani nametima i birokracijom. ... prikaži još!. I kako onda neće biti rada na crno?!? Pa dajte obrtnicima i privatnicima FER šansu da nešto naprave svojim rukama i garantiram da će se rad na crno smanjiti i da će sveukupna poslovna slika Hrvatske biti bolja. ........................................................................................................................ nije prošla vlada ubijala taj privatni sektor neg su veliki igraci ubijali male a, to se nece promjeniti ni u ovoj vladi jer dokle god se prica o pomoci gospodarstvu znamo kuda i u cije džepove ta pomoc ide.koliko vidim cacic se zauzima za todorica kod kupnje merkatora al, se ne zauzima za male kojima todoric placa u bonovima i to još sa odgodom od min. 270 dana.... a, to je ono što ne bi ni sam todoric mogao izdržatoi a, kamoli neki mali obrtnik..