Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporavak

Sve je više dionica s milijunskim prometom, trgovanje je zdravije

Burza
Patrik Macek
28.03.2012.
u 21:05

Kompanije koje su dobro prebrodile krizu, a cijena im je pala zbog straha ulagača, povoljna su prilika za kupnju, kaže M. Repecki

Oštar rast dionica Petrokemije i sve okolnosti oko njega s jedne strane te pad dionica HT-a s druge, ponovno su u središte interesa stavili zbivanja na burzi. Analitičari se uglavnom slažu da je na tržištu kapitala počeo dugoočekivani – oporavak.

– Pojačana je likvidnost, a što je još važnije, ta je likvidnost raspršena. Ne trguje se isključivo HT-om i još jednom ili dvjema dionicama koje iskoče nakon nekog događaja, nego je sve više dionica s milijunskim prometima – zadovoljan je Marko Repecki iz HRportfolia. Napominje da je nakon nekoliko godina niske likvidnosti trgovanje zdravije, čemu pomaže i optimizam na zapadnim tržištima, ali i perspektiva kod nas, bez obzira na gospodarsku situaciju. Investitori uvijek anticipiraju budućnost u realnom sektoru za dvije do pet godina i počeli su više ulagati u podcijenjene dionice. Kompanije koje su relativno dobro prebrodile krizu, a cijena im je pala zbog straha ulagača, povoljna su prilika za kupnju.

– Situacija na burzi sada izgleda kao inicijalna faza oporavka, novi početak pozitivnog ciklusa. Slično je kao 2004. i 2005., samo s puno većim prometima – optimističan je Repecki. Da je optimizam rezultat povećane likvidnosti, ali i privatizacijskih najava, smatraju i brokeri Splitske banke. No nasuprot rastu Petrokemije, HT-ov gubitak vrijednosti vide u prelijevanju kapitala prema špekulativnijim dionicama, gdje se očekuje veća potencijalna dobit, a slično misle i brokeri Hypa i RBA. U RBA pak trenutačni rast smatraju dijelom špekulativnim. Održivi rast, kažu, bit će postignut tek oporavkom gospodarstva i fundamenata kompanija. Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci, pozitivne pomake smatra rezultatom začetka fiskalne konsolidacije, najavom investicija, ali i očuvanjem kreditnog rejtinga.

– Priča o privatizaciji Petrokemije posredno može donijeti korist i tržištu u cjelini, uspije li skrenuti pozornost stranih investitora na hrvatsko tržište kapitala – kaže Augustinović. Petrokemija je jučer rasla više od četiri posto (+4,21%), a dionica HT-a ostala je na prekjučerašnjoj razini.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
19:24 29.03.2012.

\"Sve je više dionica s milijunskim prometom, trgovanje je zdravije \" . ???????????????? . Zdravije!!?? .............. za koga, ......... za 350 000 nezaposlenih, .............. za one koji kopaju po otpadu ??? ............. izopaćeno bezumlje ........... neće ovo dugo ............

UK
Ugo Kajvez
19:25 29.03.2012.

Ovo nije ništa drugo nego samozavaravanje i zatvaranje oći pred stvarnom stanju u zemlji i europi općenito ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije