Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinuta proizvodnja

Stožer za obranu sisačke rafinerije: Nećemo dozvoliti izvoz hrvatske nafte u Bosnu, Srbiju ili Mađarsku

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
30.09.2015.
u 12:56

Proizvodnja u Sisku prekinuta je 26. rujna nakon što su potrošene sve zalihe domaće nafte

 - U Sisku nećemo dozvoliti izvoz hrvatske nafte  u Bosnu, Srbiju ili Mađarsku. Ukoliko nam institucije i političari ne budu pomogli, radnici će sami poduzeti određene korake u tom smjeru. Ne prijetimo, ali nemamo izbora, nemamo što više izgubiti– rekao je koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić.

On je istaknuo kako, za sada , postoje planovi o proizvodnji u Sisku u siječnju i veljači te u svibnju i lipnju iduće godine.

 - Nakon toga nemamo nikakvih informacija. Imaju neke najave da bi se domaća nafta prevozila za Rafineriju Rijeka, no transport tolikih količina za Rijeku nije moguć, a uz to i sami pogoni nisu tamo adekvatni za domaću naftu. Mislimo da je to obmana i da je iza toga interes MOL-a da izvozi domaću naftu, rekao je Sekulić.

Proizvodnja u Sisku prekinuta je 26. rujna nakon što su potrošene sve zalihe domaće nafte.

 - A INA-i se ne dozvoljava da kupuje jeftinu naftu i prerađuje ju te tako ostvaruje veliku dobit poput inozemnih rafinerija, zbog  vrlo niske cijene nafte, dodao je Sekulić.

Istaknuo je kako je MOL mađarska kompanija koja radi u interesu mađarskih vlasnika.

 - Voljeli bismo vidjeti nekog hrvatskog političara koji će, poput nekoć predsjednika dr. Franje Tuđmana, lupiti šakom od stol i zaštititi hrvatski interes", ističe Sekulić dodavši kako, na brojne apele upućene Vladi, saborskim zastupnicima i predsjednici nemaju nikakvu reakciju ili odgovora. "To nas plaši, kao što nas plaši i to da od gospodina Karamarka, kao mogućeg novog premijera, ni glasa nismo čuli o INA-i i što on misli poduzeti u tom pogledu – rekao je Sekulić.

Stožer je u srijedu bio u Sisku na sastanku s HDZ-ovim županom Ivom Žinićem koji je istaknuo kako podržava zadržavanje proizvodnje u Sisku i opstanak tamošnjih 700 radnih mjesta te brojnih kooperanata ovisnih o Rafineriji.

 - Stav HDZ-a je poznat -  treba vratiti upravljačka prava i time zaštititi INA-u i proizvodnju u hrvatskim rafinerijama, osvrnuo se Žinić na izjavu Sekulića o planovima moguće buduće Vlade. Istaknuo je Žinić i kako u Sisku mora doći do obnove svih pogona obećanih od strane MOL-a prilikom preuzimanja INA-e.

>> Rafinerija u Sisku u travnju nastavlja s radom

Komentara 3

LI
lighthouse
13:21 30.09.2015.

Možete se slikati, jer prodala vas je vlada i sindikati, a to za koji mjesec čeka i radnike na benzinskim crpkama, koji će uskoro u franšizu.

IV
ivanjoksimovic
13:30 30.09.2015.

Gospodine Zinicu, stav HDZa je jasan jos od prodaje INAe Madjarima.

RP
rpzagreb
17:28 30.09.2015.

Baš bi volio vidjeti takve radnike i stožere u ozbiljnim privatnim fimama......gdje se točno zna svaki detalj poslovanja, tko je odgovoran i za što...... Kad ljudi shvate da bez osobne odgovornosti nema i nikad neće biti nikakvog poslovanja, zarada, plaćaa itd..... mnogi će biti šokirani svojim poslovnim, realnim i životnim statusom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije