Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK ČELNIKA

Rat pomaže Samsungu, šteti Appleu

Donald Trump i Tim Cook
Foto: Mike Theiler/DPA/PIXSELL
1/4
20.08.2019.
u 08:18

Čelnik Applea Tim Cook pokušao je objasniti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koje su posljedice trgovinskog rata s Kinom za njegovu i ostale američke kompanije

Tim Cook, prvi čovjek Applea, jedne od najvrednijih svjetskih tehnoloških kompanija, pokušao je upozoriti predsjednika Trumpa na posljedice trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine. Tim Cook kazao je da Appleu trgovinski rat šteti, da postaje umnogome nekonkurentniji u odnosu na svoj najvećeg rivala Samsung. Cook je jednostavno prikazao što će se dogoditi primjenom carina za uvoz iz Kine u kojoj Apple mahom proizvodi svoje uređaje.

Porezi na prijenosna računala, iPhone, iPade i Apple stižu 15. prosinca, a prvi carinski udar koji se odnosi na Apple Watch, AirPods i mnoge dodatke planiran je već za 1. rujna. Istovremeno Samsung, čije je sjedište u Južnoj Koreji, ne podliježe nikakvim dodatnim carinama kada izvozi u SAD jer svoje proizvode, osim u Kini, proizvodi i u Vijetnamu i Južnoj Koreji. Apple ne može izbjeći dodatno carinjenje, osim ako se Trump ne dosjeti nekog novog modela.

Zabrinutost Cooka zbog Appleova biznisa novinarima je prepričao ni manje ni više nego Donald Trump uz tvrdnju da Cook ima jake argumente o kojima treba promisliti. Naime, Cook i Trump večerali su prije tri dana za Trumpova boravka u golf-klubu u Bedminsteru u New Jerseyu. I kako izvještavaju američki mediji, čini se da je Cook konačno uspio doprijeti do Trumpa. Inače, Apple je treći najveći svjetski proizvođač mobitela, Samsung je prvi, dok je kineski Huawei na drugom mjestu.

Upravo jučer istekao je rok američkim tvrtkama za trgovanje s Huaweijem, no čini se da će ipak biti produljen za još 90 dana do konačnog prekida odnosa. I to unatoč Trumpovim izjavama ovog vikenda da Huawei i dalje smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Dakle, Trumpov rat s Kinom osjetit će Huawei, ali i ostatak svijeta, Appleu će oslabiti pozicija spram Samsunga, a možda se Trump i predomisli. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije