Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selidba proizvodnje

Rast troškova proizvodnje i EU tjeraju poduzetnike u BiH

proizvodnja
Foto: Podravka
10.08.2011.
u 20:00

Opstanak će mnogi tražiti na novim tržištima ili u novim proizvodima, no dio će ih naći svoju računicu u selidbi proizvodnje na istok, ponajprije u BiH

Rast cijene proizvodnje i ograničenja koja donosi skoro punopravno članstvo naše zemlje u Europskoj uniji sve će više tvrtki nagnati na razmišljanje o selidbi proizvodnje iz Hrvatske.

Statistika bilježi da su proizvođačke cijene u srpnju ove godine bile 7,1 posto veće nego u istom razdoblju lani. Istodobno, zbog slabe potražnje proizvođači nisu mogli ovaj trošak preliti na krajnjeg kupca.

– Zamjetna je eksterna inflacija jer je došlo do povećanja gotovo svih sirovina koje uvozi hrvatska industrija. Tu prije svega mislim na naftu i metale. Gospodarska kriza u Hrvatskoj uzrokovala je da proizvođači stalno moraju smanjivati cijene ili biti na akcijama ako žele opstati. To je golem pritisak na domaće gospodarstvo koje zasigurno neće preživjeti sve tvrtke – smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Opstanak će mnogi tražiti na novim tržištima ili u novim proizvodima, no dio će ih naći svoju računicu u selidbi proizvodnje na istok, ponajprije u BiH. Novotny smatra da je Bosna, ponajprije njezin sjeverni dio, idealan za hrvatske tvrtke jer je dobro infrastrukturno povezan s Hrvatskom, a Republika Srpska ima i vrlo primamljive uvjete za nove investitore. Ne treba smetnuti s uma da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti autonomnu poziciju u vanjskoj trgovini što će se negativno odraziti na našu robnu razmjenu unutar zemalja regije udruženih u CEFTA-u.

BiH će pak još neko vrijeme ostati izvan Unije te proizvodnja u hrvatskim pogonima u Bosni neće podlijegati unificiranoj carinskoj politici Unije. Nagađa se da bi se na selidbu na istok mogla odlučiti, prije svih, prehrambena industrija koja je dosta snažna na tržištima BiH, Srbije te ostalih zemalja regije koje će ostati izvan EU.

Ključne riječi

Komentara 10

S1
slavonac 1
07:57 11.08.2011.

To jest formula Kapitalizma- da radna snaga ne ide na zapad u EU Kapital ide prema radniku u siromasne zemlje zbog jeftine radne snage To je EU. Zato Hrvatski RODE NE U EU. NE u EU. Ne u EU

Avatar dariodario551
dariodario551
10:21 11.08.2011.

U BiH ljudi rade za 200 eur EU poduzetnici će mnogo zaraditi ako upregnu Hrvate i Bosance da rade za njih

RO
rondomilk
22:46 10.08.2011.

upravo tako veliki dio europske proizvodnje seli se na istok. mene još uvijek čudi zašto se na zapadu Europe proizvode automobili?? više niti jedan automobil ne bi smjeo biti sklopljen u Njemačkoj,Francuskoj,Španjolskoj,Velikoj Britaniji,Italija kad se sve to može isto napraviti u pet ili više puta jeftinijem istoku Europe tipa Rumunjska,Bugarska,Albanije,Srbija,Slovačka; u najgorem slučaju bi to bila KINA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije