Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prvi mjesec u EU uvezeno 524% više jaja i četiri puta više svinjetine

Niska produktivnost i nekonkurentnost skupo nas stoje
20. studenoga 2013. u 10:00 2 komentara 1421 prikaza
jaja jajca
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrana nije pojeftinila koliko se očekivalo, no uvoz zato dostiže nove rekorde. Samo u srpnju, prvom mjesecu članstva u EU, u Hrvatsku je uvezeno čak 3 milijuna konzumnih jaja ili 524% više nego u istom mjesecu godinu prije, a osim u peradarskom, porazne su brojke i u mliječnom i mesoprerađivačkom sektoru, doznajemo u Croatiastočaru, gospodarsko-interesnom udruženju najvećih “igrača” iz te industrije.

U modi piletina i puretina

– Uvoz svježeg svinjskog mesa narastao je u srpnju četiri puta, odnosno 300%, govedine svih kategorija u prosjeku 40%, dok je uvoz mesnih proizvoda veći za 17% u odnosu na srpanj 2012. – kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Smatra da je sličan trend, iako zasad nema statistika, nastavljen i idućih mjeseci. Sve je više, naime, novih europskih zemalja koje osvajaju naše tržište i u tom nastojanju cijene snižavaju do dampinških. Iz Poljske, koja uz Letoniju, Rumunjsku i Litvu, slovi kao zemlja s najnižim cijenama, svježu smo junetinu, primjerice, uvozili za samo 2,92 eura za kilogram, a na tamošnjem je tržištu samo 0,02 eurocenta jeftinija. To je i jedan od razloga što se u srpnju, koji je i špica turističke sezone, povećao i uvoz svinjskih polovica.

U srpnju 2012. uvezeno ih je samo pet tona, a u srpnju 2013. 803 tone ili oko 1600% više! Značajno je rastao i uvoz konzumnih kategorija pilećeg i purećeg mesa, kojima smo dosad, kao i jajima, u pravilu pokrivali vlastite potrebe, dok je zbog drastičnog pada proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda – za više od 100 milijuna litara u 2013., što nas vraća na stanje iz 2003. – njihov uvoz samo u srpnju rastao 86%. Svježeg sirovog mlijeka uvezli smo 175% više, vrhnja 33%, mlijeka u prahu 2267%, maslaca 127%, a sireva poput gaude, edamera i ementalera 50% više. Istodobno je izvoz pao 48% pa nam je uvozno-izvozna bilanca negativnih 138%, doznajemo od Bobetića.

željko kurkutović svinjogojci Uvozna svinjetina uništila domaće farmere '29.08.2012., Gabos - Miroslav Kolic iz Jamrine, povukao je preko 500 tisuca kuna iz fondova Europske unije za zastitnu mrezu od leda za svoj vocnjak. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL' propadaju voćari Propadaju voćari: Ne daju li jabuke za 2 kn, trgovci im prijete uvozom kukuruz sam ubija insekte Super kukuruz stiže i u Hrvatsku

Presušilo mlijeko

– Situacija je i više nego složena – tvrdi on, ističući da teška gospodarska situacija, slaba konkurentnost, needuciranost i niska proizvodnost domaćih proizvođača, pritisnutih nelikvidnošću i kreditnim zaduženjima, ne obećavaju brzo rješavanje problema. Postoje određene inicijative iz sektora, no zabrinjava što država još ne izlazi sa srednjoročnim i dugoročnim ciljevima i nužnim interventnim mjerama.

– Naravno da ne možemo biti konkurentni, ako ne cijenimo svoju proizvodnju i velemajstori smo u čišćenju europskih skladišta – kaže Jakov Ćorić iz Gale, najvećeg proizvođača konzumnih jaja. Objašnjava da je uvoz u srpnju dijelom bio opravdan jer kod nekih proizvođača, koji se još nisu prilagodili standardima EU, kavezi za nesilice zjape prazni, dok neki zbog astronomskih cijena soje i kukuruza potpuno odustaju od proizvodnje i pretvaraju se u trgovce i švercere.

– Mi još proizvodimo hrvatska jaja, a dokad ćemo, samo Bog zna – kaže Ćorić, dok po pitanju svinjogojstva, koje ne zadovoljava ni 40% ukupnih hrvatskih potreba, tonemo sve dublje. Samo u srpnju zaklano je 16% manje domaćih svinja u odnosu na trendove.

Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Stjepan Kušec kaže da zbog prekomjernog uvoza, koji je od srpnja dobio još veći zamah, ni on, a ni ostali svinjogojci ne uspijevaju prodati svoje svinje. Lanjsku proizvodnju od 5000 komada svinja, kaže, ove je godine smanjio na pola, dok drugi i zatvaraju farme. Zbog višestruko skupljih troškova proizvodnje i niske otkupne cijene mesa, koje diktira uvoz, RH je u prošlih nekoliko godina izgubila više od 1000 svinjogojaca, tvrdi Kušec.

Svijetla točka tek je izvoz junetine, tzv. milanskog reza za Talijane, koji je u srpnju 2013. u odnosu na srpanj 2012. veći devet puta.

Igor Rešetar: Bit će i gore, bez ulaganja nema ni proizvodnje

Bit će i gore. Mjerodavna ministarstva trebaju početi raditi svoj posao umjesto da farmere optužuju da su nesposobni i udaraju im namete zbog kojih ne mogu biti konkurentni u EU niti su solventni da se jave za novac iz fondova za ruralni razvoj, komentar je na enormni uvoz mlijeka Igora Rešetara, vlasnika jedne od najmodernijih mliječnih farmi. Bez ulaganja u proizvodnju nema održive proizvodnje, ni rasta, tvrdi on. Plan države je da se domaća proizvodnja, koja je pala na manje od 500 milijuna litara mlijeka, digne na 800 mil. No čime? U godinu dana na farmama je čak 16.000 manje mliječnih krava.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Šta propali apotekar kaže na ovo? Koja je to točka plana 21?

  • DankeD:

    Ma ljudi, naše krave nisu "zdrave", svinje imaju "gripu", isto tako i perad. Ali ovo nisu pravi problemi, ćirilica je problem. To moramo rešiti. Ovo nije bitno.