Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Potrošačke cijene ponovno rastu diljem EU: evo koliko su porasle u Hrvatskoj nakon godinu i pol dana pada

Istu stopu inflacije kao i Hrvatska zabilježila je u studenom i Poljska. U skupini su još i Danska i Italija s rastom cijena na godišnjoj razini za 0,1 posto
16. prosinca 2016. u 15:51 2 komentara 220 prikaza
trgovina, blagajna
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potrošačke cijene u Hrvatskoj ponovo su blago porasle u studenom, nakon gotovo godinu i pol dana pada, a u Europskoj uniji i eurozoni njihov je rast blago ubrzao, izvijestio je u petak europski statistički ured.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u studenom iznosila 0,2 posto, vrativši se u pozitivni teritorij prvi puta od prošlogodišnjeg lipnja, pokazuju podaci Eurostata.

U listopadu cijene iskazane HICP-om pale su 0,3 posto.

Istu stopu inflacije kao i Hrvatska zabilježila je u studenom i Poljska. U skupini su još i Danska i Italija s rastom cijena na godišnjoj razini za 0,1 posto.

george osborne Ministar financija Velika Britanija izgubila bi najmanje 500.000 radnih mjesta zbog Brexita Admiral Markets Admiral Markets Štednjom se gubi novac. Inflacija veća od kamate!

Najvišu je stopu inflacije mjerenu HICP-um u studenom bilježila Belgija, od 1,7 posto. Slijede Češka i Austrija s 1,6 odnosno 1,5 posto.

Niže cijene u odnosu na prošlogodišnji studeni zabilježilo je šest članica EU, a najviše su pale u Bugarskoj i na Cipru, za po 0,8 posto.

Na razini EU i eurozone cijene mjerene HICP-om porasle su 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu, potvrdivši time preliminarnu procjenu za eurozonu.

Ako se izuzmu cijene energije i hrane, cijene su u eurozoni porasle 0,8 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

EUROSTAT također navodi da su najsnažnije inflaciju u eurozoni u studenom poduprle cijene ugostiteljskih usluga, u protuvrijednosti 0,07 postotnog boda. Najveći su uteg pak bile cijene plina, koje su srezale stopu inflacije za 0,11 postotnog boda.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u Hrvatskoj mjerene HICP-om smanjene u studenom 0,1 posto. U prethodnom su mjesecu porasle 0,2 posto, pokazuju podaci Eurostata. Time je Hrvatska bila u visini prosjeka eurozone.

Među zemljama EU isti su postotni pad cijena u studenom bilježile još Belgija, Bugarska i Irska.

Najsnažnije su među zemljama EU na mjesečnoj razini poskočile cijene mjerene HICP-om u Češkoj, za 0,4 posto. Najviše su pak potonule na Malti, za 2,2 posto, i u Portugalu, za jedan posto.

Na razini EU potrošačke su cijene stagnirale u odnosu na prethodni mjesec kada su prema podacima Eurostata porasle 0,2 posto. mjesecu porasle blagih 0,1 posto.

>> Velike razlike među zemljama EU: Evo kako Hrvatska stoji kada je u pitanju potrošnja stanovnika

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • sudac22:

    Zašto lažete građane RH. U Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj su cijene već godinama iste. Lopovi koriste neprovođenje zakona (bezakonje) da bi se obogatili.

  • than:

    0.2% kod nas ?!?!?! Nemojte lagati narod.... Samo za rezije placam oko 25% vise nego prosle godine.