Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO TURK

'Ova zemlja neće ostvariti dugoročni prosperitet dok se svi njezini dijelovi neće jednako razvijati'

 Okrugli stol o ulozi gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova željko turk
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/7
12.12.2016.
u 15:24

Dodao je da se radi o prvoj od ukupno četiri manifestacije koje će se na ovu temu održati diljem Hrvatske.

Bitno je promišljati gdje je lokalna samouprava danas, gdje je bila jučer te gdje će biti sutra, kazao je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Zaprešića na otvaranju Okruglog stola s temom Uloga gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova koji se u ponedjeljak u organizaciji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj održao u Varaždinu.

Dodajeda jedinice lokalne samouprave (JLS), bez obzira radi li se o općinama gradovima ili županijama, zadnjih godina moraju svake godine preživjeti sa sve manje novca. Pri tome ne treba niti spominjati da JLS i dalje moraju obavljati svoje bazične funkcije. Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina, istaknuo je da je njegov grad jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj u kojem gotovo da i nema nezaposlenih, a i porezne reforme proteklih godina nisu ozbiljno ugrozila gradske financije. Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika istaknuo je da je nužno iznaći načine za jačanje uloga jedinica lokalne samouprave.

„Prije svega mislim na važnost decentralizacije koja će ojačati fiskalne mogućnosti gradova. Ova zemlja neće ostvariti dugoročni prosperitet dok se svi njezini dijelovi neće jednako razvijati.

Zbog toga gradovi moraju imati snage da mogu pružiti pomoć poduzetništvu kao motoru razvoja, a što je nemoguće bez njihove fiskalne samostalnosti“, kazao je Šimatović.

Dodao je da se radi o prvoj od ukupno četiri manifestacije koje će se na ovu temu održati diljem Hrvatske.

>> Most želi surađivati sa SDP-om na reformi lokalne samouprave

Komentara 2

FI
fila123
18:59 12.12.2016.

znaci nikada.

GL
glupost
10:29 13.12.2016.

Ja to vec 25 godina govorim, ali nikada je prava srvarnost, 25 godina je pola zivota, ali meni je to svejedno, ja ne zivim od te drzave u nikojem pogledu, kad narod hoce da propadne, onda neka propadne....bla,bla,bla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije