Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP

'Ostavite nam Polančecovu struju ili vam evo TLM i tražimo uloženo'

tlm
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
09.05.2010.
u 23:43

Budući da se konzorcij hvalio da je u TLM uložio 50 milijuna eura, očito bi to i bila svota koju bi tužbom tražili od države

Odustane li HEP na današnjem sastanku s članicama Adrial konzorcija, koji je vlasnik šibenskog TLM-a, od potpisivanja novog ugovora o isporuci struje toj tvrtki, odnosno Aluminij Mostaru, konzorcij će vratiti TLM državi te od Vlade tražiti povrat uložena novca.

Budući da se konzorcij koji čine Feal iz Širokog Brijega, Zagreb-Montaža, Dalekovod, Aluflex Pack iz Zadra te Konstruktor hvalio da je u TLM uložio 50 milijuna eura, očito bi to i bila svota koju bi tužbom tražili. Nova je uprava HEP-a, naime, s TLM-om bila raskinula ugovor o isporuci struje prema kojem je nagomilala velike gubitke (prema Uskokovu istražnom nalogu 600 milijuna kuna) jer je HEP električnu energiju TLM-u prodavao po povlaštenoj cijeni. HEP je potom s konzorcijem počeo pregovore o novom ugovoru, no u konzorciju sad misle da će HEP zbog uhićenja Ivana Mravka i Ivana Koštana posve odustati od ugovora.

>>Vrh vlasti se brani: Polančec laže, Vlada i HDZ nemaju veze s TLM-om

– Odustajanjem HEP-a od ugovora s TLM-om bio bi prekršen uvjet iz ugovora o privatizaciji TLM-a i nama bi to bio razlog za vraćanje tvrtke državi uza zahtjev za povrat novca koji smo uložili – tvrdi naš izvor iz konzorcija.

Tvrde kako su TLM kupili s ugovorom koji je omogućivao nabavu struje po povlaštenim uvjetima od HEP-a (ugovor je potpisan u travnju 2007., a TLM je privatiziran u prosincu) te da nije samo HEP otpisao dug nego su to prema odluci Vlade učinile sve državne tvrtke.

– HEP je jedini na otpisu duga zaradio jer je TLM-u oprostio 90 milijuna kuna, a Janafovim je dionicama dobio 150 milijuna kuna – tvrdi naš izvor.

Zasad, kaže, nitko iz konzorcija nije pozvan u policiju ili Uskok. Željko Žderić pak tvrdi da njegov Konstruktor nije dio konzorcija, tj. da nemaju veze sa strujom jer je Konstruktor od TLM-a odustao kad ga je trebalo dokapitalizirati.

Komentara 92

DO
doktorica
08:23 10.05.2010.

Građanima nitko ne daje jeftiniju struju a oni svoje račune plaćaju a nitko ih ne pita šta misle o izvozu jeftinije struje u taj Široki brijeg,dok doma plaćaju skuplju.

OB
-obrisani-
09:08 10.05.2010.

Feal je firma kojoj je vlasnik izvjesni Bogdan iseljenik iz kanade. Firma je zdrava ko boca bavi se preradom aluminija kolko znam. Nista kriminalno sa tom firmom. Postojala je i prije rata.

OB
-obrisani-
05:58 10.05.2010.

Neznam o kakvim lopovima vi pricate. Ovo je najobicniji poslovni ugovor kakvih je na milijune. Da nije bilo svjetske ekonomske krize i pada cjena aluminija nista od ovog nebi bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije