Naslovnica Biznis Potrošač

Odluka suda u Zagrebu: Ništetan je CHF ugovor o kreditu s leasing kućom

Radi se o međupresudi u kojoj nije utvrđen iznos koji leasing kuća mora vratiti tužitelju koji je s tom kućom ugovorio kredit s valutnom klauzulom CHF za kupnju automobila.
14. siječnja 2019. u 11:31 2 komentara 1765 prikaza
Švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Udruga Franak došla je u posjed prvostupanjske presude Općinskoga suda u Novome Zagrebu, kojom je jedan ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašen ništetnim. Zastupnica tužitelja bila je Nicole Kwiatkowski, a presudu je donijela sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski.

Županijski sud u Osijeku podignuo je optužnicu prihvaćena žalba Osječki sud ukinuo presudio zagrebačkog za isplatu preplaćenih kamata iz kredita u francima

Radi se o međupresudi u kojoj nije utvrđen iznos koji leasing kuća mora vratiti tužitelju koji je s tom kućom ugovorio kredit s valutnom klauzulom CHF za kupnju automobila. To znači da najprije županijski sud mora utvrditi je li ta međupresuda pravno održiva, a nakon toga će se postupak vratiti na prvi stupanj radi utvrđenja iznosa koji odnosna leasing kuća mora vratiti tužitelju.

Razlozi zbog kojih je ugovor na prvome stupnju proglašen ništetnim sljedeći su:

1. Kredit je ugovorila leasing kuća koja nema pravo kreditiranja po Zakonu o bankama.

2. Ugovoren VK CHF protivan je svrsi i namjeni VK.

3. Tipskim ugovorom stvorena je neravnoteža prava i obveza na štetu potrošača.

4. Ugovorena je i naknada za prijevremenu otplatu kredita, što je suprotno članku 1024. Zakona o obveznim odnosima.

Švicarci
1 / 4
franak

Ako bi se utvrdila pravomoćno takva sudska praksa, to znači da su svi krediti u bilo kojoj valuti koje su ugovarale pojedine leasing kuće ništetni jer leasing kuće nemaju pravo ugovarati kredite budući da su registrirane samo za leasing. Ako su, osim toga, još ugovarale i valutnu klauzulu CHF koja je ništetna na temelju kolektivne presude u slučaju franak, to je samo dodatni dokaz da takav ugovor jest ništetan.

OTP banka preuzela je Splitsku banku Nema zastare potraživanja OTP banka mora vratiti svih 76.000 kuna preplaćenih kamata kredita

Ovaj konkretan predmet ne odnosi se na ugovore o leasingu koje su sklapale leasing kuće, jer leasing, za razliku od kredita, jest upravno-pravni posao za koji su leasing kuće registrirane. Ako je netko ugovorio kredit u nekoj leasing kući, postoji mogućnost da se sudski utvrdi da je takav ugovor ništetan. Ipak, opreza radi moramo pričekati još i pravomoćnu presudu u konkretnom sudskom postupku da bismo sa sigurnošću mogli reći da je sudska praksa u tome smislu i potvrđena.

Time se otvara mogućnost da u specifičnim slučajevima u kojima su ugovoreni krediti s leasing kućom sudski bude utvrđena ništetnost takvih ugovora o kreditu.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar reference
    reference:

    Ništetan…… sto mu je to Ništetan…..ahahaaa, da Ništetan