Naslovnica Biznis Potrošač

Osječki sud ukinuo presudio zagrebačkog za isplatu preplaćenih kamata iz kredita u francima

U obrazloženju rješenja navodi se kako Općinski sud u Zagrebu nije utvrdio nikakve činjenice na temelju kojih tužitelj ne bi imao pravo na preplaćene kamate iz CHF kredita.
24. prosinca 2018. u 09:31 3 komentara 1278 prikaza
Županijski sud u Osijeku podignuo je optužnicu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Udruga Franak došla je u posjed izvrsnog rješenja Županijskoga suda u Osijeku, kojim je ukinuta negativna presuda za preplaćene kamate u jednome konvertiranom kreditu.

OTP banka preuzela je Splitsku banku Nema zastare potraživanja OTP banka mora vratiti svih 76.000 kuna preplaćenih kamata kredita

Kako su priopćili iz Udruge, rješenje je doneseno 9. studenoga 2018., nakon što je sutkinja Jadranka Toša Berečić uvažila žalbu tužitelja te je u cijelosti ukinuta presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu kojom je prethodno odbijen tužbeni zahtjev za isplatu preplaćenih kamata s pripadajućim zateznim kamatama.

U obrazloženju rješenja navodi se kako Općinski sud u Zagrebu nije utvrdio nikakve činjenice na temelju kojih tužitelj ne bi imao pravo na preplaćene kamate iz CHF kredita.

Pogledajte i galeriju Udruga Franak: Kolektivna presuda odnosi se ina kunske kredite i zbog toga nema zastare

Županijski sud u Osijeku podignuo je optužnicu
1 / 4
franak

Aneksom ugovora kojim se provodi konverzija CHF kredita nije riješeno pitanje preplaćenih kamata do konverzije CHF kredita, koje su preplaćene zbog primjene nepoštenih ugovornih odredaba o kamatnoj stopi. Općinski sud nije izveo vještačenje kojim bi se utvrdila visina tužbenog zahtjeva, a u skladu s utvrđenim nedostacima, Općinski sud u Zagrebu dužan je provesti vještačenje i
ostale dokazne postupke za utvrđenje utemeljenosti tužbenog zahtjeva tužitelja.

"Možemo biti relativno zadovoljni razvojem situacije za dužnike koji su konvertirali kredite te nisu povukli svoje tužbe unatoč konverziji, kao što su to mnogi tužitelji učinili prije nego je donesena pravomoćna presuda u slučaju franak u lipnju ove godine, " navodi se u priopćenju Uduge Franak.

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića Presude I u Srbiji konačno pravomoćno - valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna

Naime, postoji već čitav niz pozitivnih presuda na temelju kojih su već isplaćene preplaćene kamate unatoč konverziji, a postoji i čitav niz rješenja kojima su županijski sudovi u Zadru, Rijeci, Zagrebu i Osijeku ukinuli negativne presude prvostupanjskih sudova te ih vratili na ponovni postupak, koje su na prvome stupnju obrazložene gubitkom pravnoga interesa uslijed konverzije CHF kredita.

"Nadali smo se da će Vrhovni sud RH prije Nove godine odlučiti konačno o tim pitanjima i utvrditi sudsku praksu za konvertirane kredite, no to se ipak još nije dogodilo. Ovim putem apeliramo na Vrhovni sud RH da što prije početkom 2019. godine donese odluku po pitanju revizija vezanih za prava dužnika na obeštećenje nakon izvršene konverzije CHF kredita, i time osigura pravnu sigurnost
za sve tužitelje oštećene nepoštenim poslovanjem hrvatskih banaka u stranome vlasništvu. Mi smo već iznijeli i pravne, i matematičke dokaze da konverzija ne smije biti prepreka za obeštećenje, pa se nadamo da će rješenje Vrhovnoga suda RH biti pozitivno odnosno u korist oštećenih dužnika, " zaključuju iz Udruge. 

Pogledajte i video Živi zid o najavljenom gašenju rafinerije u Sisku

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar VrliNoviSvijet
    VrliNoviSvijet:

    Ne ulazeći u to kako je trebalo presuditi.. činjenica je da sudovi i suci različito presuđuju iako rade po istim zakonima. Pravosuđe je jedan od generatora nereda i pravne nesigurnosti u Hrvatskoj.

  • attimo:

    Da ovi iz udruge ''franak'' ne znaju tko im glavu nosi, vidi se po trasparentima sto mlataraju. Cuj ''svicarski franak tihi ubojica'' ? A svicarski franak najstabilnija i najsigurnija valuta od kada znade za sebe. Da je tomu tako, ne ... prikaži još! bi stedise stedile u CH bankama i transferirali svoj kapital u Svicarsku, docim izbije kakva frka u EU - ropskoj uniji, euro zoni i njihovoj poremecenoj politici u Europi i svijetu. Nije problem u CH franku nego u euru, oni dijabolikusi sire strah i trepet po Europi i svijetu, nitko nema povjerenja u njih, zato trzista kolapsiraju, a s tim i euro, pa ljudima skacu kamate i krediti, vezani za tu poremecenu valutu. Oni nemaju svoju vlastitu politiku, nitko ziv ne zna kakav ce oni potez potegnuti u vanjskoj politici i skrljati kuglu u pakao, zato civilizacija bjezi od njih kao oparena. I sada stedise debelo riskiraju da izgube svoj kapital s njima, i ziva je istina sto je Nigel Farage izjavio da ce oni opljackati stedise kada im se bude raspadala ta dzungletina, a na dobrome su putu.