Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

OTP banka mora vratiti svih 76.000 kuna preplaćenih kamata kredita

- To je još jedna od presuda za kunske kredite u kojima sudovi prihvaćaju da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi u kamatnome dijelu i na kunske, a time i na euro kredite, poručuju iz udruge Franak.
17. prosinca 2018. u 10:23 4 komentara 782 prikaza
OTP banka preuzela je Splitsku banku
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Udruga Franak došla je u posjed, kako tvrde, izuzetno važne prvostupanjske presude Općinskoga suda u Zadru kojom je presuđeno da OTP banka mora vratiti 76.000,00 kn preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate jednome dužniku iz kunskoga kredita.

franak Franak Nove presude: Nema zastare potraživanja po kunskim i euro kreditima

Zadarski Općinski sud utvrdio je da nema zastare potraživanja, da se kolektivni slučaj franak odnosi i na kunske kredite, kada je riječ o nepoštenim kamatnim stopama te da se i na kunske kredite odnosi odluka Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. kojom je utvrđeno da je kolektivnom tužbom zastara prekinuta i za sve privatne tužbe koje se pokreću na temelju kolektivne sudske presude.

Video - Obraćanje javnosti udruge Franak

- Sutkinja u predmetu je bila Jadranka Nižić-Peroš, a zastupnik tužitelja bio je splitski odvjetnik Srđan Kalebota kojem čestitamo na velikome uspjehu. To je još jedna od presuda za kunske kredite u kojima sudovi prihvaćaju da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi u kamatnome dijelu i na kunske, a time i na euro kredite, poručuju iz udruge Franak.

franak Sud donio odluku Udruga Franak: Banka klijentu mora vratiti 50.000 kuna kamata

Da je uistinu tako, vidi se i iz samoga pravorijeka VTS-ove kolektivne presude gdje nedvojbeno piše:

- Odredba prema kojoj je ugovorna kamata promjenjiva prema odluci banke već je utvrđena nepoštenom odnosno ništetnom, i to u svim ugovorima o potrošačkom kreditiranju, a ne samo u ugovorima s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića Presude I u Srbiji konačno pravomoćno - valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna

- Nekoliko presuda koje su za euro i kunske kredite donijete upravo na takav način da se ne prihvaća prigovor zastare te se smatra da je zastara prekinuta podizanjem kolektivne tužbe, daje nam za pravo nadati se da će i Vrhovni sud RH konačno donijeti takvu odluku i po nekoj od revizija iz tužbi za preplaćene kamate u kunskim i euro kreditima, što će donijeti pravnu sigurnost i za tužitelje koji su ugovarali euro i kunske kredite, a banke su im nepošteno povećavale kamatne stope. Opreza radi, moramo napomenuti da sve do odluke VSRH o tome, mi ne možemo ništa tvrditi sa sigurnošću, zaključuju iz udruge.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Alan Ford
  Alan Ford:

  Pa sad nemojte tužiti banke. Nema veze što su vam nezakonito dizale kamate ;)

 • Petarstijena-HR:

  Banke treba tužiti! Svi! I oni koji su konvertirali kredite iz CHF imaju pravo na povrat pretplaćenih kamata!!!!

 • Petarstijena-HR:

  Banke su ostvarile u 2018.g izuzetno visoku dobit, te je sada vrijeme da građanima vrate pretplaćene kamate..