Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština

Za TDR Vlahoviću 63,7 mil. eura, Cuccurinu 39,1, Zecu 21,7, a Pokrajcu 16,1 milijuna

Ante Vlahović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.06.2015.
u 10:00

Adrisov pristup ulaganju je konzervativan, što ulagači cijene

Sudionici tržišta kapitala ugodno su bili iznenađeni cijenom od 505 milijuna eura koju je Adris postigao za prodaju TDR-a, a sigurno su još zadovoljniji dioničari koji imaju priliku ili podijeliti taj novac ili, što je vjerojatnije, uložiti ga u razvoj Adrisa i tako mu povećati vrijednost. Kakav će biti dogovor odlučit će se na skupštini dioničara, a vjerojatno će i biti zanimljivo pratiti kakvu tko viziju ima vezanu za Adris.

Najveći pojedinačni vlasnik i predsjednik uprave Ante Vlahović (na slici), koji ima 12,62 posto udjela u Adrisu, želi novac uložiti u rast i razvoj. Tako je, naime, priopćeno kao stajalište uprave i Nadzornog odbora. Takvu strategiju najprihvatljivijom vide i sudionici tržišta kapitala, s obzirom na to da je Adris u više područja, od turizma, prehrambenog sektora, a odnedavno i osiguranja, gdje ima prostora za širenje. No, dioničara sa značajnim udjelima u Adrisu još ima, među njima su Plinio Cuccurin i Branko Zec koji su bili nekada i dio uprave, ali su iz kompanije izašli, te nije isključeno da okupe oko sebe male dioničare i preglasaju s više od 50 posto da se novac isplati, a ne uloži u razvoj. Iako moguć, takav scenarij malo tko vidi, jer dugoročno gledano, ulaganje u Adrisovu dionicu je isplativo.

– Postignuta cijena za TDR veća je od očekivanja, a prostora za daljnje ulaganje kompanija ima – kaže Tonći Korunić iz investicijske kuće InterCapital.

Usporede li se nedavne akvizicije na međunarodnom tržištu, a gledajući vrijednost kompanija, prihode i EBITDU, primjerice one od lani kada su preuzeti Bulgartabac i JT International Berhad, očito je da je Adris za TDR dobio jako dobru cijenu. A gdje će Adris uložiti 505 milijuna eura, već se naveliko na tržištu nagađa. Najviše se otvara prostora u turizmu i osiguranju. Kad je o turizmu riječ, govori se da bi Adris mogao ući u Hotele Korčula, hotele Maestral, Liburnija, Imperial, a spominje se i ACI... Dodatno se nagađa i o mogućnosti organskog rasta u turizmu, pa se spominje da će se zgrada Croatia osiguranja na središnjem trgu u Zagrebu preoblikovati u hotel, a najavljeno je dodatno ulaganje u hotele Park i Adriatic.

Što se tiče osiguranja, interes bi mogao pasti na slovenske osiguravatelje Savu i Triglav. U svakom slučaju, za razliku otprije nekoliko godina kada je Adris ‘čuvao novac’ i sudionici tržišta nisu bili zadovoljni što Adris ne ulaže, sada se situacija promijenila. Adris ulaže i pritom ima konzervativni pristup, odnosno ulaže oprezno, što ulagači gledaju s dodatnim plusom. Tako da ne vide ni u budućnosti da će biti promašaja u potencijalnim metama preuzimanja. Stoga i većina investicijskih kuća za Adrisovu dionicu preporučuje kupnju, jer su očekivanja povrata i do 20 posto.

>> Adris prodao duhansko poslovanje Britancima za pola milijarde eura!

>> Adris izašao iz duhanskog biznisa: BAT dao pola milijarde eura za TDR

Komentara 32

KN
knezica
10:44 04.06.2015.

Sumnjivi ljudi, još sumnjivija lova koju su stekli. Niko nikad njih ne istražuje, zato što se loptica treba bacit na navodne lažne branitelje, invalide, koji eto imaju velike mirovine pa im ih treba smanjit ili skroz ukinut. Samo lopovima i političarima se nikad ništa ne smije dogodit. Ja se nadam da ima Boga, da će istina izać na vidjelo, a novci ukradeni ovim mešetarenjem i lopovlukom se vratit narodu.

TJ
Tko-je-to
07:23 04.06.2015.

Ne mlatite praznu slamu. Ta ekipa (Ante, Plinio, etc.) su najobicniji lopovi. Na internetu postoji izvjestaj revizije privatizacije TDR (a kasnije i TDZ), Ta banda nije platila sve skupa vise od par stotina tisuca eura za sve, A sada se "uspjesno" prodaje za 505 mil. eura. Od najobicnijih sluzbenika u firmi, do vlasnika firme za dva puta nista, to je Hrvatska klasicna prica.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
11:05 04.06.2015.

Evo gdje je lova a napadaju se samo radnici ,branitelji,umirovljenici al ove kaj su napunili novcanike za i iduca svoja pokoljenja nitko ne pita otkud im jos nam borna iz pariza packe daje a i zaboravili smo i vidosevica kojem za kojih par tjedana ide zastara al ocito se to i ceka a nama bacaju kosti oko kojih se svadimo ko djeca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije