Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interni dogovor

MOL pregovara do proljeća, a onda prodaje Inine dionice

Zoltan Aldott
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2014.
u 14:00

Brže, češće i prvo o poslu, tako glase zahtjevi mađarske strane. U pregovorima uime MOL-a sudjeluje potpredsjednik uprave Sandor Csanyi i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott

Mađarska će pokušati s hrvatskom stranom pronaći rješenje spora MOL-a i Ine, no neće pregovarati do iznemoglosti. Kako doznajemo, mađarska je strana interno dogovorila rok do proljeća. Ne postigne li se do tada dogovor, dionice u vlasništvu MOL-a, njih 49,1 posto, idu na prodaju. Jedini zainteresirani za sada su Rusi. U tom kontekstu treba promatrati i mađarske parlamentarne izbore 6. travnja. Nastave li se pregovori izaslanstva hrvatske Vlade i MOL-a tempom kao do sada – tri sastanka od rujna, a bez konkretnog pomaka – obje će se strane morati jako potruditi da se dogovore jer vrijeme izmiče.

I dok Mađare ne zabrinjava hrvatska tužba arbitražnom sudu, vrlo su nezadovoljni tempom pregovora, tvrdeći da se ovakvim ritmom “mogu sastajati godinama” te ga žele ubrzati pa i svesti na tjednu razinu, te inzistiranjem hrvatske strane na upravljanju kao o glavnoj temi. I dok su prva dva sastanka dvaju pregovaračkih timova protekla u sumornom raspoloženju, atmosfera nakon trećeg kruga pregovora, 14. siječnja, bila je puno pozitivnija. Na prva dva sastanka, na inzistiranje hrvatskog pregovaračkog tima pod vodstvom ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, govorilo se o upravljačkim pravima, da bi na trećem sastanku ministar Vrdoljak popustio te su na stol stavljeni poslovni planovi.

– Ne možemo samo razgovarati tko koga preglasava, razgovarajmo o poslu, puno će lakše biti dogovoriti način upravljanja – glase komentari iz izvora bliskih Mađarima. Iako mnogi sumnjaju da su informacije o prodaji Ine taktički potez, izvori bliski mađarskoj strani mjesecima govore da je prodaja vrlo realna opcija u slučaju neuspjelih pregovora. Kupnja udjela u 14 offshore-koncesija koje njemačka plinska tvrtka Wintershall ima u britanskim vodama Sjevernog mora možda daje naslutiti novu poslovnu zonu MOL-ova interesa.

Prošlotjednu vijest da je mađarski premijer Orban s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o Ini te da je ruska strana jasno rekla kako je zainteresirana, odbacio je Mladen Pejnović, predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom i član pregovaračkog tima tvrdeći da “ozbiljan izvor iz Rusije kaže da Putin u kupnji dijela Ine ne sudjeluje te kako Rusi imaju druge važnije probleme – od onih s terorizmom do Ukrajine”.

Razgovori Putina i Orbana, doznajemo, vođeni su u četiri oka. Osim toga, Orban se iz Rusije vratio sa sporazumom o ruskom ulaganju u nuklearku Paks, stoga se da zaključiti da Putin ipak razmišlja o drugim stvarima, pa i energetici. Orban i sad, tri mjeseca prije izbora, ima gotovo osiguran mandat tako da je teško povjerovati kako bi prodaja Ine mogla biti adut u kampanji. Štoviše, mnogi smatraju da bi se odluka o možebitnoj prodaji Rusima objavila nakon izbora jer, iako mu podrške ne manjka, politički nije oportuno u kratko vrijeme, nakon ruskog ulaganja u nuklearku, najaviti još jedan sporazum s Rusijom.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:56 28.01.2014.

Pa netko je bio stvarno lud kad je prodao INU. Ja bih te nazvao po Kovačiću "indoletni mužeki" jer imju puno sličnosti s Ivicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije