Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhidbeni nalog

Zsolt Hernádi žali se Ustavnom sudu: Hrvatska krši moja prava

zsolt hernadi
Foto: Boris Ščitar
20.01.2014.
u 16:45

Hernádi je u žalbi naveo da uhidbeni nalog može osporiti samo iz pritvora, što smatra kršenjem vlastitih prava.

Zsolt Hernádi, prvi čovjek mađarskog MOL-a za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu i izdala europski uhidbeni nalog u slučaju Ina-MOL, poslao je žalbu hrvatskom Ustavnom sudu, tvrdeći da mu se krše ustavom zajamčena prava.

Hernádi je u žalbi naveo da uhidbeni nalog može osporiti samo iz pritvora, što smatra kršenjem vlastitih prava.

Iz MOL-a su pak izjavili da se hrvatske vlasti ponašaju “u suprotnosti s nadnacionalnim europskim zakonom” te podsjetili kako je mađarsko pravosuđe ispitalo i odbacilo slučaj Hernádi vezan za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkog prava Mađarima.

Sam Hernádi do sad nije javno komentirao ni uhidbeni nalog ni spor Ine i Mola, osim u intervjuu za američku TV mrežu CNBC.

– Nije riječ o sporu između dvije države, već o sporu oko korporativnog upravljanja u Ini – kazao je iz Budimpešte Hernadi.

– Neki ljudi u vladi i u tvrtki žele da INA radi po državnom modelu, što znači da kompanija radi na temelju kratkoročnih, a ne dugoročnih ciljeva, koji čine tržišni model i koji su ključni – objasnio je šef MOL-a.

Novinarka ga je najavila kao “čovjeka kojega se Hrvati ne mogu dočepati”, no da su ga oni uspjeli pronašli “pokraj Dunava”.

Hrvatska je, podsjetimo, prošlog petka predala zahtjev za arbitražni postupak u slučaju Ine, a od UNICTRAL-a, suda u Ženevi, traži odluku o upravljačkim pravima koje MOL ima u domaćoj naftnoj kompaniji. Tvrdi se da se do prava nad upravljanjem došlo mitom koje je Zsolt Hernádi dao Ivi Sanaderu pa Hrvatska traži proglašavanje ugovora iz 2009. ništetnim.

MOL je u prvoj reakciji na vijest o arbitraži istaknuo da je spreman i dobro pripremljen iako nema detaljne informacije o arbitraži.

– Vjerujemo da imamo snažnu poziciju što se arbitraže tiče – kazali su u mađarskoj kompaniji.

Komentara 12

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:04 20.01.2014.

Možda bi nam pomoglo ovo rješenje:Ako je dr.Sanader dobio mito od Mola 10 miliona (predpostavka),sad neka mu INA ponudi 20 miliona da prizna kako je dobio mito od MOL-a(ta čovjek voli pare i svoju Domovinu),koliko je to moralno tko te pita,ta državu će koštati više ako se bude sudovalo,jer mi izgleda da polako ovo die prem Nobilu,a onda nam nema kraja...

CR
crocro
18:23 20.01.2014.

Zašto Hernadi potencija ugroženost svojih prava i da Hrvatska krši njegova prava. Pa nitko ne krši njegova prava. Sam navodi da je mađarski sud ustanovio da je on NEVIN i čim je to rekao mađarski sud, kao da su to rekli svi svjetski sudovi. Počemu je to kompetentan mađarski sud u bilateralnom sporu. Ne mora biti kompetentan niti hrvatsku sud u bilateralnom sporu, ali zato postoje međunarodni sudovi koji trebaju ustanoviti krivnju. A Hernadi se NEDA ispitati pred međunarodnim sudovima koje on ne prijaznaje jer vjeruje i priznaje samo mađarskom sudu. Pa zašto onda staknu kuka i cvili. Čak ga mađari niti ne žele uhititi po Europskom uhidbenom nalaogu i međunarodnoj tjeralici, jer vjeruju samo Hernadiju. Kojem je dovoljno reći da nema veze sa Sanaderom i da mu cijeli svijet povjeruje. Što INA još ima pregovarati s MOL-om, svo pregovaranje treba prekinuti do ishoda postupka kojeg je protiv MOL-a pokrenula Hrvatska. A Hednadiju neka se tresu gaće, jer kada se propinje na sve četiri onda mu se valjda imaju razloga tresti gaće. Tako i Perković vjeruje samo Hrvatskom pravosuđu, dok mu njemačko ne bi sudilo pošteno, obzirom da su oni mlado demokratsko društvo i pravosudni početnici u odnosu na Hrvatsku. Zato Perković ima debelog razloga sumnjati u Njemačko pravosuđe, zajedno s Nobilom.

KA
Kakma
19:26 20.01.2014.

On nije nista lose napravio za svoju domovinu,a sto je nas napravio?? Kako bi to trebali nazvati.??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije