Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko gospodarstvo

Mali rast cijena dionica bez obzira na odlične poslovne rezultate

Dionice
31.12.2009.
u 08:00

Prema analizama Raiffeisen Capital Managementa, ulagači su krenuli u kupnju kvalitetnih i pouzdanih dionica po niskim cijenama, znajući da one neće ostvariti veći cjenovni rast u ovoj godini.

Jedna od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu Johnson & Johnson, kao i Brown-Forman, proizvođač viskija Jack Daniel’s i Southern Comfort ostvarili su odlične poslovne rezultate ove godine, no to se nije odrazilo na rast cijena njihovih dionica na Wall Streetu. Naprotiv, te su kompanije među onima čije su dionice unutar Standard&Poor 500 indeksa imale cjenovni rast manji od deset posto. Znakovito je i kako su tvrtke čije su dionice zabilježile najveći cjenovni rast stvorile najmanje dobitke, odnosno najmanju ekonomski dodanu vrijednost.

Kako navodi Bloomberg, ekonomski analitičari ovakav naizgled nelogičan razvitak događaja objašnjavaju strategijom ulagača da “ignoriraju” dobre poslovne rezultate i profitabilnost kompanija i koriste se godinom kreditne krize i najnižih cijena dionica u povijesti da se domognu najkvalitetnijih po najnižim mogućim cijenama.

Prema analizama Raiffeisen Capital Managementa, ulagači su krenuli u kupnju kvalitetnih i pouzdanih dionica po niskim cijenama, znajući da one neće ostvariti veći cjenovni rast u ovoj godini, no očekuju da će s oporavkom tržišta taj rast biti ostvaren, i kako će ulagati u budućnost. Računaju i s dobitkom pošto FED povisi kamatne stope i ukinu se vladini financijski poticaji jer će tada stabilnost i dobro poslovanje kompanija čije su dionice kupili doći do izražaja. – Riječ je o kompanijama čiji je menadžment stabilan i kvalitetno upravlja tvrtkama, imaju odlične bilance i ulaganje u njih u budućnosti će se sigurno isplatiti – izjavio je Herbert Perus, čelni čovjek Raiffeisen dioničkih ulaganja na globalnoj razini, koji raspolaže s više od 36 milijardi dolara i među onima je koji su kupili dionice kompanije Johnson & Johnson. Analitičar Joel Stern također podržava ovakvu tezu, objašnjavajući kako je ekonomski profit mnogo pouzdaniji mjeritelj snage i uspješnosti kompanije od rasta cijena dionica.

Zarada kompanije, prema njegovim riječima, mjerodavnija je i zato što uzima u obzir i cijene nematerijalne imovine, kao što su primjerice istraživanja koja su također jedna vrsta investicija.

– Argument kako je rast cijena dionica glavna pokretačka snaga i pokazatelj vrijednosti pojedine kompanije pogrešan je. Isplaćena dividenda ne kreira snagu kompanije već to čine njezini poslovni rezultati i ostvareni profit – objašnjava Stern. Kad je riječ o kompanijama Johnson & Johnson i Brown Formanu, ovakvo je stajalište više nego očito.

Johnson & Johnson u svim je kvartalima premašio poslovna predviđanja ekonomskih analitičara, u posljednja četiri tromjesečja povećali su vrijednost kompanije gotovo deset posto, a vrijednost dionica porasla im je “samo” 8,1 posto. Slično je i s Brown Formanom koji je postigao odlične rezultate na tržištu žestokih pića, povećao vrijednost kompanije gotovo 8 posto, no vrijednost dionica porasla im je smiješnih 3,8 posto u godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije