Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slom banke

LNG u Centar banci izgubio 7 milijuna kuna

'25.03.2013., Savska 88 a, Zagreb - Bivsi predsjednik uprave PLINACRO-a, Mladen Antunovic, na konferenciji za medije dao je ostavku zbog, kako navodi, nefunkcionalne uprave i lose percepcije tvrtke u
'Slavko Midzor/PIXSELL'
06.09.2013.
u 12:36

LNG ima tri zaposlena: direktora M. Antunovića, zamjenika mu M. Zovkića i tehničkog direktora J. Meduna

Poduzeće LNG Hrvatska, u suvlasništvu Plinacra i Hrvatske elektroprivrede, jedan je od najvećih gubitnika u procesu propasti Centar banke. Kako Poslovni dnevnik doznaje, u sefovima Centar banke ostalo je LNG-ovih sedam milijuna kuna depozita koje će sada moći potraživati samo u stečajnom postupku.

LNG šuti

S obzirom na dosadašnja iskustva sa stečajevima i naplatu iz stečajne imovine, ali i imovinsku situaciju Centar banke, nije teško pretpostaviti da nikada neće povratiti pun iznos. Kako i stoji na stranicama Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, deponenti imaju pravo na odštetu do maksimalnih 100 tisuća eura. Iako je Matej Zovkić, zamjenik predsjednika uprave LNG Hrvatske, u telefonskom razgovoru obećao da će odgovoriti na pitanja pismenim putem, čini se da se predomislio pa na e-mail Poslovnog dnevnika do zaključenja broja nisu došli nikakvi odgovori, a Zovkić je u međuvremenu izgubio volju za javljanje na mobitel.

LNG Hrvatska, prema dostupnim podacima iz sudskog registra, prošlu godinu završio je sa 10,6 tisuće kuna prihoda i 861,1 tisuća kuna gubitka. Tada je, prema podacima Poslovne Hrvatske, imao jednog zaposlenog. Danas se zna da ima troje zaposlenih – Mladena Antunovića kao direktora, Mateja Zovkića kao njegova zamjenika te Juricu Meduna, nekadašnjeg direktora, a danas tehničkog direktora. Stoga se postavlja pitanje odakle toliki novac na računu Centar banke kada su prihodi bili manji od milijun kuna. Odgovor leži u dokapitalizacijama i smanjivanjima kapitala. Temeljni kapital LNG Hrvatske krajem prošle godine povećan je sa 1,7 milijuna kuna na 24,3 milijuna kuna, što je unatoč polovičnom vlasništvu u cijelosti uplatio Plinacro. I nakon te dokapitalizacije omjer vlasništva između HEP-a i Plinacra ostao je isti. Kako je zbog usklađivanja s europskim direktivama Plinacro trebao izaći iz vlasništva, krajem lipnja ove godine donesena je odluka o smanjivanju kapitala za isti iznos koji je samo šest mjeseci prije bio uplaćen na račun LNG Hrvatske. Sav je taj novac trebao ići natrag na Plinacrov račun, ali je katastrofa s Centar bankom dovela u pitanje taj povrat. Ostatak novca koji će biti vraćen Plinacrou na računima je drugih banaka, ali je sada sigurno da neće uspjeti povratiti novac koji je deponiran u Centar banci i s kojom, kako su nam kazali u Plinacru, to poduzeće nije poslovalo u trenutku njezina kraha.

Vlasnici Plinacro i HEP

\"Tvrtka Plinacro nema nijedan depozit u Centar banci. U dijelu vlasništva nad zajedničkom tvrtkom LNG Hrvatska Plinacro je ravnopravni partner sa tvrtkom HEP te, sukladno navedenome, nismo ovlašteni davati izjave uime tvrtke LNG Hrvatska. Sve odluke koje se odnose na poslovanje te tvrtke, a koje su u ingerenciji Skupštine, bit će donesene zajednički\", odgovorili su iz Plinacra.

>> S bankom propali i deseci milijuna kuna mirovinskih fondova  

>> Centar banka ide u stečaj. Štednja do 100.000 eura sigurna

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije