Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širenje tržišta

Kutjevačka vina izvozit će se i u Skandinaviju i Poljsku

Kutjevo
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
07.01.2014.
u 08:21

Slavonski proizvođač vina ponosan je i na brojna međunarodna priznanja koja su u prošloj godini osvojili – bilo ih je 18

– Prošle godine 50 posto proizvodnje vina plasirali smo u izvoz, a ove godine očekujemo da će taj postotak biti i viši. Osim naših stalnih tržišta, očekujemo da ćemo otvoriti i nova, prije svega u skandinavskim zemljama i u Poljskoj – ističe Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d. d.

Osim u izvoznim rezultatima po kojima je Kutjevo po postotku izvezenog vina u Hrvatskoj na prvom mjestu, u tvrtki su ponosni i na brojna međunarodna priznanja koja su u prošloj godini osvojili. Bilo ih je 18. Na londonskom Decanteru njihov ledeni traminac iz 2011. dobio je zlatnu medalju, dok je ledeni traminac iz 2003. dobio srebrnu, a vrhunska vina graševina Turković i Maximo bianco brončanu medalju. Kutjevačka vina medalje su pobrala i na sajmu Mundus vini u Njemačkoj, Vinagora u Mađarskoj te u Francuskoj na Chardonnay du Monde.

Prvi je put Kutjevo dobilo nagradu i za pjenušac: Maximo brut, pjenušavo vino od graševine, nagrađeno je srebrnom medaljom u domovini pjenušaca – Francuskoj. Na to su u Kutjevu posebno ponosni. Još su jednom dokazali da od graševine koja je upravo u Kutjevu pokazala svu svoju raskošnost mogu napraviti što god zamisle.

– Naša proizvodnja pjenušca jedinstvena je u svijetu. Za Maximo brut kao bazno vino koristimo samo graševinu, a poslije sekundarne fermentacije dodajemo ekspedicijski liker od graševine ledene berbe i u tome je ta posebnost. A isti je način i u proizvodnji rose pjenušca koji radimo od crnog pinota. Naša je sadašnja godišnja proizvodnja pjenušca oko 15.000 boca, a budući da kod nas postoji trend povećanja potrošnje pjenušaca, nadamo se da će se i naša proizvodnja povećati – ističe Ivan Marinclin.

>> U Hrvatsku izvozite plodove mora, grickalice i vino

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije