Naslovnica Biznis Potrošač

U sivoj zoni plaćanje kućnih popravaka, dadilja, frizera...

Istraživanje koje je za kartičara proveo Ekonomski institut pokazalo je da 73% građana smatra da bi javne usluge trebalo plaćati karticom
07. lipnja 2017. u 17:30 2 komentara 1001 prikaza
bankomat
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Gotovina se najviše koristi za plaćanje malih obrtničkih i osobnih usluga, popravaka i servisa; gotovo u stopostotnom iznosu tako se podmiruju troškovi kućnih majstora, u 77% slučajeva usluge frizera, pedikera i kozmetičara te više od polovine usluga postolara, krojača, optičara i sličnih zanata. Upravo je to “siva” zona ekonomije koja zaobilazi poreze. Pokazalo je to istraživanje o povezanosti elektroničkog plaćanja i suzbijanja sive ekonomije koje je za kartičarsku kuću Visu proveo Ekonomski institut te kao kritične točke detektirao i plaćanje voća i povrća na tržnicama, izdatke za sport i zabavu, alternativnu medicinu, taksi-usluge i najam apartmana. Gotovinom, premda ne i mimo računa, plaća se i u kafićima, slastičarnicama, pekarnicama i restoranima brze hrane. Udio gotovinskih plaćanja u Hrvatskoj još uvijek je prilično velik, uzme li se u obzir da tri četvrtine (76,8%) građana koristi kartice, a 53% kartice i sustave elektroničkog plaćanja. Čak 73% ispitanika smatra da bi se sve javne usluge trebale plaćati karticama ili elektronički.

kartice Kartični promet Hrvati godišnje na kartice ispeglaju 42,3 milijarde kn, prosječan račun 207 kn

 | Autor : VL Foto: VL

– Cilj je do 2020. omogućiti prihvat beskontaktnih kartica na svim Visinim prodajnim mjestima u Europi. Kako bismo dostigli bezgotovinsko društvo, nužna je kvalitetna priprema i uključenje svih segmenata društva i gospodarstva u Hrvatskoj. Uvjereni smo da ćemo, uz potporu financijskih i Vladinih institucija, potrošačima omogućiti da u svakoj prilici plaćaju elektroničkim putem – rekao je Davor Kršul, Visin menadžer za Hrvatsku, na predstavljanju rezultata studije. Udio sive ekonomije u hrvatskom je BDP-u 27,7% i mnogi smatraju da se može suzbiti bezgotovinskim plaćanjem. No, istodobno bi trebalo regulirati i mogućnost zloporabe korištenja privatnih podataka o potrošačkim navikama građana.      

Pehar Napredno plaćanje Virtualne kartice su ovdje, ali gotovina neće potpuno nestati Kartice Istraživanje HUB-a Broj kartice na webu ne dajte onima kojima ne vjerujete Kartice Istraživanje Više od 80 posto hrvatskih građana radije bi regres nego CRO karticu
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • je'l to moguće:

    Piše u članku: ¨Udio sive ekonomije u hrvatskom je BDP-u 27,7% i mnogi smatraju da se može suzbiti bezgotovinskim plaćanjem. ¨ Međutim, ne piše koliko plaćamo te ¨kartice¨. Prvo, imati karticu znači plaćati od 200 do preko 1000 kuna godišnje ... prikaži još! izdavatelju kartice. Nadalje, taj izdavatelj uzima 4 do 8% od naplatitelja tj. davatelja usluge ili prodavača. Prema tome, ako je 40 milijardi bio promet karticama, izdavatelji kartica utržili su u prosjeku oko 5% od toga, a to je 2 milijarde kuna. A to je moglo ostati u našim džepovima jer bi i prodavači mogli spustiti cijene za plaćanje u gotovini (što mnogi i rade). Zašto još uključivati u posao nekog trećeg, nepotrebnog? Pored toga, kupujete li u inozemstvu na karticu, vidjet ćete da je povoljnije u mjenjačnici zamijeniti kune u devize i platiti devizama nego karticom. Dakle, NE KARTICAMA!

  • Avatar maxist
    maxist:

    Pod krinkom urednosti poslovanja i apsolutne kontrole života svih u svemu država bi kartičarskim kućama i bankama dodatno izašla u susret ?! nezajažljivost države-poreznika već je sada epskih raznjera......Podsjetnik na feudalizam i >"borbu jadnih kmetova" protiv feudalaca i ubiranja "desetine" ... prikaži još!" .......Danas u ovom super naprednom društvu novovjeki feudalci otimaju polovinu i žele više i još !!!!